2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Munkaügyi diszkriminációs pert nyert egy roma férfi
2004. 05. 11. 00:00

Első fokon, a faji alapú hátrányos megkülönböztetést kimondva zárult le a Magyarországon először indított munkaügyi diszkriminációs per.

Radics József 1995 májusában jelentkezett a Termékmix kft. szórólapterjesztőket kereső álláshirdetésére. A cégnél felvették az adatait, és azt ígérték, hamarosan értesítik. Három hét után Radics hiába érdeklődött újra. Azt mondták neki, hogy az az állás, amire néhány perccel később még egy nem roma jelentkezőt felvettek, már betelt. "Éreztem, hogy azért teszik ezt velem, mert cigány vagyok. Megalázó volt a helyzet, fizikailag is rosszul lettem" - mesélte akkor a Roma Sajtóközpontnak Radics, aki a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda segítségével bírósághoz fordult.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság azonban úgy rendelkezett: mivel a cégnél nem munkaszerződéssel, hanem megbízási szerződéssel alkalmazták volna, a kft. eljárását polgári per során lehet megítélni. Az immár a személyiségi jogi perben eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság napokban írásba foglalt ítéletének indoklása szerint "az állapítható meg, hogy az alperes indokolatlan, hátrányos megkülönböztetésben részesítette a felperest."

A határozat szerint a cég úgy érvelt: a vállalat "diszkrecionális joga eldönteni azt, hogy kivel kíván megbízási jogviszonyt létesíteni, a felperesnél faji megkülönböztetésre pedig nem került sor". A nem jogerős bírósági határozatból az is kiderül, a cégnél más esetben is történt diszkrimináció.