2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

London: haladék a roma menedékkérőknek
2004. 05. 02. 00:00

A belügyminisztérium pénteken még azt követelte, hogy a csatlakozó országokból érkezett menedékkérők hagyják el az ügyük elbírálása idejére nekik korábban kiutalt, államilag fizetett szállásokat..

A szombati EU-bővítés előestéjén a tárca közölte, hogy hozzávetőleg 2500 - főleg Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából érkezett roma - menedékkérő számolhat azonnali kilakoltatással már szombattól.

Õk zömmel a hazájukban elszenvedett megkülönböztetésre hivatkozva kértek menedékjogot Nagy-Britanniában, de ügyük még nem jutott keresztül a brit belügyminisztérium bevándorlási hivatalainak elbírálási útvesztőin. Most már azonban nem is fog, mivel a brit hatóságok a vonatkozó törvények alapján más EU-tagállamok polgáraitól nem fogadnak el menedékjogra vonatkozó kérelmeket.

Aki ezekből az országokból Nagy-Britanniába jön, maradhat, ameddig akar, de megélhetéséről, illetve elszállásolásáról magának kell gondoskodnia, valamilyen legális, akár Nagy-Britanniában megkeresett, akár máshonnan származó jövedelemből.

A belügyminisztérium pénteken még azt követelte, hogy a csatlakozó országokból érkezett menedékkérők hagyják el az ügyük elbírálása idejére nekik korábban kiutalt, államilag fizetett szállásokat, és tartsák el magukat a szombattól előttük is megnyíló brit munkaerőpiacon. A menedékkérők ellátásért felelős állami hivatal azonban a BBC értesülése szerint az utolsó pillanatban utasította a szállások bérbe adóit, hogy egyelőre ne tegyék utcára az érintetteket, mert azok ügyét a belügy eseti alapon, egyenként fogja elbírálni. Az átmeneti időszakban elszállásolásukat továbbra is fizeti a kormány - áll a londoni rádió által megszerzett belső utasításban.

A menekültek ügyét felkaroló egyik brit szervezet, a Refugee Council igazgatója üdvözölte a fordulatot. A tisztviselő még a kilakoltatások elhalasztásáról szóló döntés előtt azt mondta, hogy főleg sokgyermekes, családos emberekről van szó, akik a belügy hajthatatlansága miatt pillanatokon belül az utcára kerülhetnek. A BM szóvivője még pénteken is azt mondta, hogy az érintetteknek bőven lett volna idejük megoldást találni, mert már április elején levélben figyelmeztették őket, hogy hazájuk EU-csatlakozásával elveszítik menedékkérői státusukat.