HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

London: haladék a roma menedékkérőknek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Május 02    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

A brit belügyminisztérium utolsó pillanatban eldöntött kedvezménye alapján mégsem fenyegeti azonnali hajléktalanság szombattól azokat a - hozzávetőleg 2500, főleg Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából érkezett roma - menedékkérőket, akik az új uniós tagországokból érkeztek Nagy-Britanniába, és akik - miután országuk szombaton belépett az EU-ba - aznap nulla órától elvesztették menedékjog-kérelmezői státusukat.

Hirdetmény

A szombati EU-bővítés előestéjén a tárca közölte, hogy hozzávetőleg 2500 - főleg Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából érkezett roma - menedékkérő számolhat azonnali kilakoltatással már szombattól.

Ők zömmel a hazájukban elszenvedett megkülönböztetésre hivatkozva kértek menedékjogot Nagy-Britanniában, de ügyük még nem jutott keresztül a brit belügyminisztérium bevándorlási hivatalainak elbírálási útvesztőin. Most már azonban nem is fog, mivel a brit hatóságok a vonatkozó törvények alapján más EU-tagállamok polgáraitól nem fogadnak el menedékjogra vonatkozó kérelmeket.

Aki ezekből az országokból Nagy-Britanniába jön, maradhat, ameddig akar, de megélhetéséről, illetve elszállásolásáról magának kell gondoskodnia, valamilyen legális, akár Nagy-Britanniában megkeresett, akár máshonnan származó jövedelemből.

A belügyminisztérium pénteken még azt követelte, hogy a csatlakozó országokból érkezett menedékkérők hagyják el az ügyük elbírálása idejére nekik korábban kiutalt, államilag fizetett szállásokat, és tartsák el magukat a szombattól előttük is megnyíló brit munkaerőpiacon. A menedékkérők ellátásért felelős állami hivatal azonban a BBC értesülése szerint az utolsó pillanatban utasította a szállások bérbe adóit, hogy egyelőre ne tegyék utcára az érintetteket, mert azok ügyét a belügy eseti alapon, egyenként fogja elbírálni. Az átmeneti időszakban elszállásolásukat továbbra is fizeti a kormány - áll a londoni rádió által megszerzett belső utasításban.

A menekültek ügyét felkaroló egyik brit szervezet, a Refugee Council igazgatója üdvözölte a fordulatot. A tisztviselő még a kilakoltatások elhalasztásáról szóló döntés előtt azt mondta, hogy főleg sokgyermekes, családos emberekről van szó, akik a belügy hajthatatlansága miatt pillanatokon belül az utcára kerülhetnek. A BM szóvivője még pénteken is azt mondta, hogy az érintetteknek bőven lett volna idejük megoldást találni, mert már április elején levélben figyelmeztették őket, hogy hazájuk EU-csatlakozásával elveszítik menedékkérői státusukat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt