2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

OCÖ: Kezdődjön a kampány
2004. 04. 29. 00:00

Eddig a választási kampány legfőbb témája maga a kampány, illetve a kampányetika volt, ugyanakkor a romaügy európai szintű képviseletéről, a cigányság uniós lehetőségeiről csak érintőlegesen esett szó

Eddig a választási kampány legfőbb témája maga a kampány, illetve a kampányetika volt, ugyanakkor a romaügy európai szintű képviseletéről, a cigányság uniós lehetőségeiről csak érintőlegesen esett szó, annak ellenére, hogy a pártok számítanak a cigány szavazók támogatására.

A cigányság nagy várakozásokkal, ugyanakkor komoly félelmekkel tekint a csatlakozásra. Az OCÖ álláspontja szerint a romákat nem lehet olcsó, betarthatatlan ígéretekkel, elvtelen alkuk és etikátlan kampányeszközök segítségével megvásárolni, viszont a közbeszéd részévé kell tenni mindazon valós kérdéseket, melyek érintik a cigány közösség jövőjét. A roma társadalom sikeres csatlakozásának záloga, hogy ezekre a kérdésekre az adott politikai erők kielégítő válaszokat adjanak.

Az OCÖ elnöke a közeljövőben kezdeményezi egy, a cigányság uniós várakozásairól, jövőképéről, valamint a magyarországi roma érdekképviselet csatlakozás utáni célkitűzéseiről szóló nyilatkozat elfogadását, melynek tartalmáról egyeztetni kíván az ország roma vezetőivel, köztük a Horváth Aladárral, Roma Polgárjogi Alapítvány elnökével és Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom vezetőjével. A nyilatkozat tervezetét Kolompár Orbán május derekán, az országos önkormányzat szervezésében először megrendezésre kerülő Roma Civil Fórumon szándékozik ismertetni a meghatározó megyei és helyi roma szervezetek vezetőivel. A közösen elfogadott nyilatkozatot az OCÖ elnöke még az Európai Parlamenti választások előtt el kívánja juttatni Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, és a pártok listavezetőihez.