HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma holokauszt: megalakult a parlamenti bizottság

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, holokauszt
2004 április 28    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Megalakult szerdán a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi és hazai kárpótlását vizsgáló parlamenti bizottság. "A testület tevékenysége a holokauszt roma áldozatainak kárpótlása kivizsgálására és nyomon követésére irányul" - mondta Gusztos Péter (SZDSZ), a bizottság társelnöke a megalakulást követő sajtótájékoztatón.

Hirdetmény

Emellett a bizottság feladata a kárpótlási folyamatok felgyorsítása, a visszásságok kivizsgálása, a visszaélések megakadályozása, valamint a holokauszt roma áldozatainak segítése.

A bizottságot létrehozó országgyűlési határozat 24 kérdés megválaszolását adta feladatul, például, hogy vizsgálják meg hány személy nyújtotta be kárpótlási igényét és hány igénylő lett kielégítve, mely roma szervezeteket terheli felelősség az átláthatatlan és kezelhetetlen magyarországi roma kárpótlásért, és alkalmas-e a kárpótlási rendszer az erkölcsi elégtétel megadására.

Rubovszky György (Fidesz), a bizottság ellenzéki társelnöke kifejezte reményét, hogy "nem politikai töltetű bizottságról van szó".

Gusztos Péter emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a holokauszt emléknapján politikai nyilatkozatot fogadott el, amely külön megemlítette a zsidó áldozatok mellett a roma áldozatokat is. "Másrészt pedig azt mondja ez az országgyűlési határozat, hogy a holokauszt a magyar nemzet tragédiája volt" - jelentette ki.

Gusztos Péter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a holokauszttal való szembenézés nem lehet teljes anélkül, hogy a holokauszt áldozatainak és leszármazottaiknak a kárpótlása megfelelően meg ne történne. Hozzátette, a bizottság munkája azt is szolgálja, hogy "sikerüljön szembenéznünk a holokauszttal ebben a tekintetben is".

Az Országgyűlés decemberben döntött a bizottság felállításáról, a nyolctagú bizottságba három-három tagot az MSZP és a Fidesz, egy-egy tagot pedig az SZDSZ és az MDF képviselőcsoportja delegált. A bizottságnak két társelnöke van, ők ülésenként váltva vezetik a bizottságot.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt