2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem kellett a romák pénze
2004. 04. 27. 00:00

Közös beruházás keretében épült ki a földgázvezeték tavaly a négy településen, Erzsébeten, Kátolyban, Kékesden és Szellőn.

- A cigányság élethelyzetét javító pályázat keretében az Országos Cigány Önkormányzattól hárommilliós támogatást kaptunk a gázberuházáshoz, de a település elöljárói azt mondják, nincs rá szükség, vissza kell mondani - panaszolta Petrovics István, aki Erzsébet cigány kisebbségének vezetője, s egyben a községi képviselő-testület tagja is. A pénz odaítéléséről szóló hivatalos levelet forgatva megjegyzi: - Ha a falunak a cigányok pénze nem kell, miért nem csökkentik hárommillióval a kisebbséghez tartozók adósságát, hiszen csak Erzsébeten mintegy tizenöt érintett család házanként százezer forint hitelt vett fel a közműfejlesztésre.

A községek közös pályázatát elkészítő szakember tájékoztatása szerint különböző központi forrásokból a maximális hozzájárulást kapták meg a falvak a gázközműre, ennél többet felhasználni már jogszabályellenes lenne. Elmondta továbbá, hogy a kisebbségnek megítélt támogatás kizárólag a fővezeték kiépítésére szólt, de ahhoz egy másik keretből a hárommilliónál jóval nagyobb összeget nyertek, így természetes, hogy a kisebb segítségről mondanak le. Egyúttal javasolta: meg kellene találni a módját annak, hogy a rászoruló családok egyéb jogcímen, kifejezetten a közműfejlesztéshez felvett részleteik csökkentésére visszaigényelhessék a hárommilliót.