HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánynak nincs szoba

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, debrecen
2004 április 26    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Nem fogad roma vendégeket egy debreceni panzió - állítja egy jogvédő szervezet. A tulajdonos szerint vannak üzletpolitikai megfontolásaik, ám a bőrszín nem tartozik ezek közé.

Hirdetmény

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Romaweb szerkesztősége áprilisban debreceni képzésükre keresett szálláshelyet. A programot szervező egy kisebb panzió tulajdonosától telefonon kért árajánlatot. Miután a tulajdonos meghallotta a Romaweb nevet, megkérdezte, hogy kisebbséghez tartozók is lesznek-e a társaságban. A szervező igennel válaszolt, mire a tulajdonos közölte, hogy "ebben az esetben sajnos nem tudunk szállást biztosítani".

Ezután a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) két roma és két nem roma pár segítségével tesztelte a panziót. Április 9-én két roma fiatal kért szállást éjszakára, ám a panzióban azt a felvilágosítást kapták: nincs már hely. A romák arról is érdeklődtek, tarthatnának-e a későbbiekben cigány önkormányzati képzést a panzióban. A tulajdonos azt válaszolta, hogy szeptemberig telt házuk van, ezért nem segíthet. Öt-tíz perccel később két nem roma tesztelő érdeklődött szállás után; ők több szoba közül választhattak. Végül egy-egy szobát foglaltak le. Másnap arról érdeklődtek a tulajdonosnál, hogy van-e szabad helyük egy konferencia számára. A tulajdonos bizonytalan volt a vendégek által megadott május közepi időpontot illetően, ezért azt javasolta, beszéljenek később telefonon. Másfél héttel később a nem romák árajánlatot kértek és kaptak, majd egyikük telefonon egyeztetett az időpontról. A tulajdonos elmondta: van szabad kapacitásuk, majd az iránt érdeklődött, hogy milyen nemzetiségű résztvevőkre számíthat. Magyarokra, válaszolt a tesztelő, amire a panzió tulajdonosa rákérdezett, hogy "de cigányok ugye nem lesznek?". Hozzátette, hogy ezt csak a biztonság kedvéért kérdezi, mert nemrégiben cigányok akartak konferenciát szervezni náluk.

- Minden vendéget fogadunk, nem különböztetünk meg senkit - tagadta a vádakat lapunknak a panzió tulajdonosa. Elmondása szerint a panzióban percenként változik a helyzet: a vendégek számos ok miatt lemondhatják a foglalást. Mindig érdeklődnek a vendég nemzetisége felől, mert elmondása szerint erre a magyar hatóságok is kíváncsiak. De üzletpolitikai szempontjaik azt is diktálják, hogy megkérdezzék, hány éves gyermekkel érkezne a vendég. A tulajdonos nem emlékszik, hogy telefonon bármikor kikötötte volna, hogy romákat nem fogadnak. Vannak játékszabályaik, ám azok nem fajhoz, hanem egyénekhez kötődnek.

A NEKI szerint viszont a tesztelés eredménye azt bizonyítja, hogy a tulajdonos hátrányosan különböztette meg a romákat - ráadásul nemcsak egy alkalommal. A szervezet szerint ezt az alkotmány és a kisebbségi törvény mellett az esélyegyenlőségi törvény több paragrafusa is tiltja. Az ügy kivizsgálását Debrecen jegyzőjétől várják, a fogyasztóvédelmi törvényre hivatkozva pedig panaszszal fordultak a Hajdú-Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez is.

A Debreceni Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint hasonló jelenséggel még nem fordultak hozzájuk, ezért elsőként a jogszabályokat tanulmányozzák. Ugyanakkor Jeney Géza, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség igazgatója szerint a beadvány alapján vélelmezhető a diszkrimináció ténye, ám hivataluk nem támaszkodhat a NEKI bizonyítékaira, hanem maguknak kell tesztelniük a panziót. Ha tapasztalataik alátámasztják a NEKI állításait, akkor államigazgatási határozattal kényszeríthetik a panziót, hogy tartsa be a törvényeket, ha pedig ezt nem teszi, akár végrehajtási bírságot is kiszabhatnak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Cigány autonómia

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Csak zaklatásért ítélték el a Betyársereg öt tagját

  • Orbán Viktornak végig kell mennie az úton – Forgács István a MandinernekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt