2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Finnországból kitoloncoltak 128 szlovákiai romát
2004. 04. 02. 00:00

Fedélzetén 128 szlovákiai romát szállított haza szerda este egy repülőgép Helsinkiből Pozsonyba, miután a finn hatóságok kitoloncolták őket.

A 80 felnőtt és 48 kiskorú kelet-szlovákiai roma az elmúlt hetekben utazott be az országba, azt remélve, hogy ott menedékjogot kap. A kitoloncolásukat Helsinki azzal indokolta, hogy Szlovákia gyakorlatilag már az Európai Unió tagjának tekinthető, és semmi sem indokolja, hogy polgárait Helsinki menedékjogban részesítse.

Az elmúlt három és fél hónapban több mint 250 szlovákiai roma kért menedékjogot Finnországban. Két hete csütörtökön 50 roma érkezett a helsinki repülőtérre a szlovákiai Tőketerebesről (Trebisov), ahol február második felében romazavargások voltak, s február 23-án összetűzésre került sor a romák és a rendőrök között.

A romák képviselői és az emberi jogi szervezetek bírálták, hogy a rendőrség túlzott mértékű erőt vetett be. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet a nők és a gyermekek bántalmazását is felrótta a szlovák hatóságoknak.