HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kevés házat adtak át a roma lakásépítési programban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 április 01    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Továbbra is lassan halad az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) lakásépítési programja. A roma képviselet 2001 májusa óta - az eredetileg vállalt 200 helyett - hat lakást adott át és hatvanhat ingatlan építését kezdte meg. Pécsett tíz család fordult az OCÖ-höz és az esélyegyenlőségi miniszterhez, mert három éve "hitegetik" őket.

Hirdetmény

Nem kis vihart kavart a baranyai megyeszékhelyen, amikor 2001 nyarán Pécs vezetése úgy döntött tíz család számára ingyen telket ad a város Pécsbánya nevű kerületében, hogy az OCÖ lakásépítési programjához kapcsolódva ott húzzanak fel maguknak házat. A Pécsbányáért Egyesület a hír hallatára aláírásgyűjtésbe kezdett a romák "betelepítése" ellen - úgy tűnik fölöslegesen. A város ugyanis hiába adta oda jelképes áron a családoknak a házhelyeket, az építkezést maga az OCÖ hiúsította meg, úgy hogy el se kezdte azt. A családok - ahogy Kolompár Orbán OCÖ elnöknek és Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszternek írt levelükben fogalmaznak - azóta lehetetlen helyzetbe kerültek. Az ingatlan juttatás miatt ugyanis nem tudnak önkormányzati bérlakáshoz jutni, a telkeket nem adhatják el, és saját erőből nem tudják megoldani lakhatási gondjaikat.

Az OCÖ lakásépítési közhasznú társaságának a vezetője, Patyi András a Roma Sajtóközpontnak elmondta: a Belügyminisztériummal kötött szerződés - a napokban esedékes - aláírására várnak, és amint pénzügyi fedezetet tudnak rá vállalni, azonnal megkezdik a pécsi családok házainak építését, amit még ebben az évben be is fejeznének. A főként a családok szociálpolitikai támogatására és a még az Orbán kormánytól kapott háromszázmillió forintra alapozó programban eredetileg kétszáz lakás átadását vállalta az OCÖ. Az állami támogatás közel felének felhasználása után azonban eddig hat lakást sikerült tető alá hoznia a kht.-nak és további hatvanhat ház építését kezdték meg.

Patyi András közlése szerint kiderült: a program keretében nem lehet ennyi lakást felépíteni, ezért a módosítani kívánt szerződésben már jelentősen kevesebb - további negyvennégy, összesen 116 - ház kivitelezését vállalnák.

Az OCÖ lakásépítési akcióit nem egy helyen botrányok kísérték: a Veszprém megyei Kertán például négy éve három család lakhatási támogatásával, mintegy 7,2 millió forinttal "lépett le" az OCÖ korábbi, szintén felemásra sikeredett lakásprogramjában résztvevő vállalkozó, akit a családok emiatt be is pereltek. Az OCÖ később ugyan megígérte, hogy 2002 végéig - saját pénzen - megépíti az otthonokat, ám az sem történt meg. Lentiben büntetőeljárás indult, miután hasonló körülmények között maradt hoppon tizenegy roma család.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt