2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma tüntetés a névjegyzék ellen
2004. 03. 25. 00:00

A kormányzat javaslata alapján a jövőben csak azok vehetnének részt a kisebbségi önkormányzati választásokon, akik regisztráltatják magukat, azaz szerepelnek a kisebbségi választó névjegyzékben.

A kormányzat javaslata alapján a jövőben csak azok vehetnének részt a kisebbségi önkormányzati választásokon, akik regisztráltatják magukat, azaz szerepelnek a kisebbségi választó névjegyzékben. Az indoklás szerint ily módon lehet elkerülni a kisebbségek kárára elkövetett visszaéléseket.

A kormány elképzelését, pillanatnyilag legalábbis úgy tűnik, mind a négy parlamenti párt támogatja. A nagy lélekszámú nemzetiségek, így a németek szintén egyetértenek a kormány javaslatával. Horváth Aladár, az OCÖ vitatott körülmények között leváltott elnöke viszont tiltakozott a névjegyzék ellen, és most ezt teszi Kövesi Vilmos is. Az OCÖ egyszer már a névjegyzék elfogadása mellett döntött, de - állítja lapunkhoz eljuttatott közleményében Kövesi - ez nem tükrözi a "képviselők valós, egyöntetű véleményét". A tiltakozó állásfoglalást a kormányfőnek, az Országgyűlés elnökének és a négy parlamenti pártnak is elküldte a roma szövetség.