2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csökkenteni a megkülönböztetést
2004. 03. 22. 00:00

Az együttműködés - amint az a dokumentumból kiderül - fejleszti a cigány vezetők érdekképviseleti készségét, csökkenteni igyekszik a cigányokkal szembeni hátrányos megkülönböztetést.

Az eseményen jelen volt az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) két munkatársa, David A. Atwood és Monique Nowicki, illetve Tordas Katalin, az USA Magyarországi Nagykövetségének sajtóreferense is. Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekkel foglalkozó politikai államtitkára levélben üdvözölte a kezdeményezést.

Az együttműködés - amint az a dokumentumból kiderül - fejleszti a cigány vezetők érdekképviseleti készségét, csökkenteni igyekszik a cigányokkal szembeni hátrányos megkülönböztetést, beilleszkedési mintákat hoz létre, kapcsolati formákat teremt a többségi és kisebbségi helyi társadalom között, felkészít az érdekellentétekből fakadó összetűzések lecsillapítására, valamint szorgalmazza a cigány-nem cigány részvételt a döntéshozatali folyamatokban. A három és fél éves programhoz az USAID pénzbeni segítséget ad, mégpedig az utolsó alkalommal, mivel a májusi Eu-csatlakozást követően már Brüsszel is átveheti a támogatás rendszerét. Hazánk mellett Csehország és Szlovákia is élvezi a tengerentúliak jóindulatát; itthon a Zagyva-parti település mellett Ózdot és Pécset választották ki a Roma Együttműködési Munkaterv végrehajtására.

A helyi romákat képviselő Baranyi Ernő mindezek kapcsán elmondta: az aláírást követően már meg is tartották az első háromnapos foglalkoztatásukat, s nyárig még több alkalommal lesz hasonló felkészítő kurzus. Az az érdekünk, hogy a cigánysággal szembeni hátrányos megkülönböztetés, ha lassan is, csökkenjen - hangsúlyozta ki a roma kisebbségi vezető.