HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaház idősotthonból

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Március 20    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Az egykori várvölgyi idősek otthonának jelenlegi tulajdonosa ingyenes használatba adja az épületet egy cigányszervezetnek. A zalai település lakói tiltakoznak a romák beköltöztetése ellen.

Hirdetmény

Pálinkás János budapesti vállalkozó, aki három évvel ezelőtt húszmillió forintért egy árverésen vásárolta meg az egykori várvölgyi Napfény Ápoló- és Gondozóotthon épületét, arról tájékoztatta tudósítónkat, hogy április elejétől meghatározatlan időre ingyenes használatba adja a zalai település legszebb részén fekvő ingatlant a fővárosi székhelyű Demokratikus Roma Szövetségnek.

Amint arról korábban beszámoltunk, a várvölgyi idősek otthonát egy keszthelyi alapítvány építtette 1996-ban, de nem tudta megoldani a kétszintes, 800 négyzetméteres, 16 apartmanból álló ingatlan fenntartását. Az otthon lakói az elmúlt években elköltöztek, illetve meghaltak, az intézmény ideiglenes működési engedélyét visszavonták, az alapítvány vagyonát pedig elárverezték.

Pálinkás János, az ingatlan új tulajdonosa 2001-ben tudósítónknak még azt nyilatkozta, hogy az épületet kibővíti, és ismét idősek otthonát kíván benne működtetni. A bővítéséhez azonban meg kellett volna egyeznie a várvölgyi önkormányzattal, mivel a telek, amelyen az ingatlan áll, valamint az otthonnal szomszédos terület az önkormányzat tulajdonában van. A vállalkozó később eladásra kínálta fel az épületet.

Az évekig elhúzódó tárgyalások nem vezettek eredményre: a képviselő-testület nyolcmillió forintot kért a két telekért, Pálinkás János pedig 23 millió forintért adta volna át az épületet a falunak. Arra a kérdésünkre, hogy miért ajánlotta fel a házat a roma szervezetnek, a vállalkozó azt válaszolta: nincs szó nyomásgyakorlásról vagy zsarolásról, egyszerűen megunta a várvölgyi önkormányzat tehetetlenségét, és nem akarja, hogy a ház évekig üresen álljon. Pálinkás János szerint segítő szándékát jelzi az is, hogy ingyen adja át az épületet a roma egyesületnek.

Várvölgyön azonban nem fogadták kedvezően a felajánlást. Nagy Balázs Jánosné polgármester azt mondta: nagy a felháborodás a faluban a romák esetleges beköltözése miatt. A polgármester szerint a várvölgyiek attól tartanak, hogy véget ér eddigi nyugalmuk. A faluvezető hozzátette, megvizsgálják, milyen jogi lépéseket tehetnek a beköltözés megakadályozására.

Szűcs Gyula, a Demokratikus Roma Szövetség elnöke tudósítónknak kifejtette, hogy a várvölgyieknek nincs mitől félniük. Megfogalmazása szerint, olyan normális életvitelű romákat - nemcsak nagy családokat, hanem idős házaspárokat, sőt egyedül élő cigányokat is - szeretnének fedélhez juttatni, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Az egyesületi elnök hozzátette, nagyra értékeli Pálinkás úr felajánlását, hiszen a vállalkozó jelentős anyagi veszteséget szenved el az épület használatának ingyenes átadása miatt.

Cs. P.

_____________________________________________________

Vizsgálat egy elutasítás miatt

Vizsgálatot indított a Csongrád Megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség egy csongrádi mezőgazdasági vállalkozó, V. György ellen, aki a munkaügyi központ által hozzá kiközvetített embert - annak roma származására hivatkozva - nem alkalmazta, és ezt hivatalos okiratban is jelezte a hivatalnak. Maróti Gyula, a felügyelőség vezetője tudósítónknak elmondta: vizsgálatuk során mind a panaszost, mind a vállalkozót meg fogják hallgatni. Ha szabálysértést indítanak ellene, a férfi akár 100 ezer forintos büntetésre is számíthat. Seres József, a városi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke tudósítónk kérdésére tegnap elmondta: megvárják a felügyelőség vizsgálatának lezárását, addig hivatalosan nem foglalnak állást az ügyben. V. György az elutasítást a helyi lapban azzal indokolta: nem tudtak megegyezni a munkafeltételekben. Azt gondolta, hogy ha az általa leírt nyilatkozattal - amelyben a jelentkezőt roma származására hivatkozva utasítja el - segít a férfinak abban, hogy továbbra is folyósítsák számára a segélyt. (Tudósítónktól-Népszabadság)

_____________________________________________________
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt