2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Felemelkedni munkával, tanulással
2004. 03. 19. 00:00

A 220 négyzetméter alapterületű épületben az Ermibau Kft. az elmúlt hónapokban egy-egy klubhelyiséget és irodát, két oktatótermet, valamint szociális blokkot alakított ki.

A 220 négyzetméter alapterületű épületben az Ermibau Kft. az elmúlt hónapokban egy-egy klubhelyiséget és irodát, két oktatótermet, valamint szociális blokkot alakított ki. A víz-, a szennyvíz- és a központifűtés-rendszer, valamint az elektromos hálózat szerelése után a burkolást, a festést és a mázolást a szerződésben vállalt határidőre végezték el a cég szakemberei, akik hamarosan a tetőt is kijavítják. A beruházás 3,5 millió forintos költségét a települési és a cigány önkormányzat fele-fele részben fizette.

A hétfői ünnepségen Majláth László, a helyi kisebbségi testület elnöke köszöntőjében arról a nagyszerű összefogásról szólt, amivel sikerült létrehozni a közösségi házat. Teleki László romaügyi államtitkár beszédében a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a résztvevők a figyelmét. A politikus kiemelte, hogy a cigányok életkörülményeinek javítására a korábbiaknál több pénzt fordít a kormány, mely hamarosan meghirdeti a romatelepek felszámolását ösztönző lakásépítési programját. A cigányok számára a kiemelkedést a tanulás és a munka biztosíthatja. Jelenleg minisztériumi segítséggel 21.500 diák jut különféle oktatási ösztöndíjhoz az erre a célra szánt 970 millió forintos keretből. A foglalkoztatási problémák enyhítésére is komoly állami forrás áll rendelkezésre.

Balogh József, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese, valamint Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere és Tóth Gyula, a térség országgyűlési képviselője egyaránt gratulált a közösségformáló kezdeményezés sikeréhez. Mindhárman azt várják, hogy az épület minél több kulturális műsornak és képzésnek adjon otthont.

A helyi Erzsébet Óvodába járó cigány gyerekek táncos-énekes bemutatója után a bátai roma hagyományőrző együttes szórakoztatta remek előadással a többszáz fős közönséget.