2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ aggodalmának adott hangot a kárpótlás kapcsán felmerült visszásságok miatt
2004. 03. 18. 00:00

Az Országos Cigány Önkormányzat Holocaust-kárpótlást vizsgáló bizottsága 2004. március 17-i ülésén meghallgatta Vályi Györgyöt, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának titkárát

A MAZSÖK képviselője rövid tájékoztatást adott a kárpótlás eddigi folyamatáról, mindvégig hangsúlyozva, hogy a közalapítvány csupán a technikai bonyolításért felelt. Hozzátette: a bonyolítás során valóban felmerült, hogy egyesek visszaéléseket követtek el, de a MAZSÖK-nek nem feladata, hogy ezekben az ügyekben a rendőrség felé eljárást kezdeményezzen. Vályi György a bizottság kérdésére kifejtette: az Osztrák Megbékélési Alap rendelte el az igénylőlapok újbóli kitöltetését, az esetleges hibák, és az időközben megállapított hiányosságok kiküszöbölése érdekében. Az igények hitelesítésére jogosult cigány kisebbségi önkormányzatok körét mintegy ötvenre szűkítették, a listát a Romaügyi Hivatal ajánlása alapján állították össze. A hitelesítő önkormányzatok kijelölése során a feladat elvégzéséhez szükséges infrastrukturális háttér megléte volt a legfontosabb szempont, ugyanakkor törekedtek arra, hogy a megjelölt települések minden igénylő számára elérhető közelségben legyenek. A MAZSÖK képviselőjének tájékoztatása szerint a szervezet bízik abban, hogy a folyamat zökkenőmentesen lefolytatható, és a magyarországi romák igényeit maradéktalanul ki tudják elégíteni, ezzel összefüggésben leszögezte: a kifizetéseket senki nem állította le, erre egyébként csak az osztrák alapítvány kuratóriuma adhatna utasítást.

Az OCÖ aggodalmának adott hangot a kárpótlás kapcsán felmerült visszásságok miatt, mivel azok rossz fényt vetnek a hazai cigányságra. Kolompár Orbán elnök kifejtette, hogy az országos önkormányzat kívánatosnak tartaná egy olyan magyarországi alkuratórium felállítását, amely a II. világháborúban meghurcolt romák közösségi kárpótlását koordinálná, és amelyben jelen lennének az Osztrák Megbékélési Alap, a Magyar Kormány, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, az országos roma szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat képviselői is. Kolompár Orbán a bizottság ülését követően egyeztetést kezdeményezett a kárpótlás ügyével kapcsolatban Fónagy Jánossal, az Osztrák Megbékélési Alap kuratóriumának Magyarország által delegált tagjával.

OCÖ-Sajtó
Budapest, 2004. március 17.