HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az OCÖ aggodalmának adott hangot a kárpótlás kapcsán felmerült visszásságok miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kárpótlás
2004 Március 18    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az Országos Cigány Önkormányzat Holocaust-kárpótlást vizsgáló bizottsága 2004. március 17-i ülésén meghallgatta Vályi Györgyöt, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának titkárát

Hirdetmény

A MAZSÖK képviselője rövid tájékoztatást adott a kárpótlás eddigi folyamatáról, mindvégig hangsúlyozva, hogy a közalapítvány csupán a technikai bonyolításért felelt. Hozzátette: a bonyolítás során valóban felmerült, hogy egyesek visszaéléseket követtek el, de a MAZSÖK-nek nem feladata, hogy ezekben az ügyekben a rendőrség felé eljárást kezdeményezzen. Vályi György a bizottság kérdésére kifejtette: az Osztrák Megbékélési Alap rendelte el az igénylőlapok újbóli kitöltetését, az esetleges hibák, és az időközben megállapított hiányosságok kiküszöbölése érdekében. Az igények hitelesítésére jogosult cigány kisebbségi önkormányzatok körét mintegy ötvenre szűkítették, a listát a Romaügyi Hivatal ajánlása alapján állították össze. A hitelesítő önkormányzatok kijelölése során a feladat elvégzéséhez szükséges infrastrukturális háttér megléte volt a legfontosabb szempont, ugyanakkor törekedtek arra, hogy a megjelölt települések minden igénylő számára elérhető közelségben legyenek. A MAZSÖK képviselőjének tájékoztatása szerint a szervezet bízik abban, hogy a folyamat zökkenőmentesen lefolytatható, és a magyarországi romák igényeit maradéktalanul ki tudják elégíteni, ezzel összefüggésben leszögezte: a kifizetéseket senki nem állította le, erre egyébként csak az osztrák alapítvány kuratóriuma adhatna utasítást.

Az OCÖ aggodalmának adott hangot a kárpótlás kapcsán felmerült visszásságok miatt, mivel azok rossz fényt vetnek a hazai cigányságra. Kolompár Orbán elnök kifejtette, hogy az országos önkormányzat kívánatosnak tartaná egy olyan magyarországi alkuratórium felállítását, amely a II. világháborúban meghurcolt romák közösségi kárpótlását koordinálná, és amelyben jelen lennének az Osztrák Megbékélési Alap, a Magyar Kormány, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, az országos roma szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat képviselői is. Kolompár Orbán a bizottság ülését követően egyeztetést kezdeményezett a kárpótlás ügyével kapcsolatban Fónagy Jánossal, az Osztrák Megbékélési Alap kuratóriumának Magyarország által delegált tagjával.

OCÖ-Sajtó
Budapest, 2004. március 17.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt