2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megalakult a Független Cigány Kerekasztal Országos Szövetség
2004. 03. 17. 00:00

A Budapesten tartott alakuló ülésen a jelenlévő alapító tagok elfogadták a szövetség alapszabályát és megválasztották a tisztségviselőket.

A Budapesten tartott alakuló ülésen a jelenlévő alapító tagok elfogadták a szövetség alapszabályát és megválasztották a tisztségviselőket. Az országos szövetség Magyarország 19 megyéjében és 172 kistérségében és régiójában lát el érdekképviseleti feladatot. A szövetség tagjai kéthetente tartandó üléseiken beszámolnak a megyéket érintő problémákról és az elnökség, a közgyűlés felhatalmazásával megoldási javaslatokat készít és juttatja el a megfelelő kormányzati szintekre. Első feladatként a regisztráció kérdését tűzték ki célul, és hatékonyan fel kíván lépni a romákat ért diszkriminációk, szociális problémákért.

Az FCK céljai között szerepel az Európai Uniós színvonalú vezető- és közéleti szakemberek képzése, felkészítése és rendszeres továbbképzése. A szövetség hathatós szerepet akar ellátni a kisebbségi identitástudat fenntartása, erősítése, ezzel egyidőben a társadalmi beilleszkedés (integráció) elősegítése érdekében oktatási, kulturális, érdekképviseleti, tudományos programok, rendezvények szervezésében és lebonyolításában.

Céljaik között szerepel egy országos jogvédő iroda felállítása is.

A szövetség együtt kíván működni, illetve önkéntes szövetségre lép minden olyan hazai és külföldi szervezettel, amelynek célja az FCK alapszabályban foglaltakkal azonos vagy hasonló. A Függetelen Cigány Kerekasztal Országos Szövetsége pártoktól független, feladata az Országos Cigány Önkormányzatban való képviselés, illetve politikai szerep vállalása magasabb szinteken is.

Kövesi Vilmos elnök