2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kaltenbach Jenő: csúsztat az egri kórház
2004. 03. 04. 00:00

Az egri Markhot Ferenc Kórház szerdai közleményében reagált a kisebbségi ombudsman a roma szülő nők elkülönítéséről szóló cikkek miatt indított vizsgálati jelentésére.

Az egri Markhot Ferenc Kórház szerdai közleményében reagált a kisebbségi ombudsman a roma szülő nők elkülönítéséről szóló cikkek miatt indított - több mint egy hónapja született - vizsgálati jelentésére. A kórház nyilatkozata szerint "a több mint másfél évig tartó koholt vádak alapján indított vizsgálat során nem bizonyított sem a jogellenes elkülönítés szándéka, sem a közvetett megkülönböztetés ténye".

"A kórház a saját íze szerint értelmezi a jelentésemet" - jelentette ki a Roma Sajtóközpontnak Kaltenbach Jenő hozzátéve, hogy éppen a kórház akadályozta meg abban, hogy megismerhesse az ott szülő roma nők véleményét is, felvetéseire a kórház még csak nem is válaszolt. Az ombudsmani irodában készítettek egy anonim tájékoztatást kérő levelet, amelyet a kórház segítségével akartak eljuttatni a szülészeti osztályra felvett asszonyoknak, ám ehhez a kórház nem járult hozzá. Így a csak a kórházi véleményre és az ügyben indult sajtóperek irataira hagyatkozó biztosi jelentés szerint ugyan "nem bizonyítható kétséget kizáróan" a roma kismamák tudatos elkülönítése, az viszont igen, hogy bizonyos időszakokban a roma és nem roma szülő nők elhelyezése "kétségkívül" külön kórtermekben történt.

A kórház korábban helyreigazítási pereket is kezdeményezett a szerintük valótlan közlések miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban több érintett tanú meghallgatása után jogerősen elutasította az elkülönítésre vonatkozó kórházi kérést, mondván: "olyan egybehangzó előadások történtek, amelyek azt erősítették meg, hogy a roma kismamák ténylegesen évek óta, különösen a szülést megelőzően úgy kerülnek elhelyezésre, hogy nem kerülnek nem roma kismamákkal egy szobába". Egy későbbi helyreigazítási perben ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: a roma kismamák néhány esetben észlelt külön kórteremben való elhelyezése nem volt folyamatos és tudatos.