HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szlovákia: kormányzati nem és "ellenoffenzíva" a roma követelésekre

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Március 02    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Bűncselekményre való felbujtás miatt eljárás indult hétfőn a Roma Parlament (RP) politikusai ellen, mert tüntetésekre és blokádra szólítottak fel - tudta meg a Roma Sajtóközpont a szervezet vezetőjétől, Ladislav Fíziktől. Közben Vladimír Palko belügyminiszter a lehető legsúlyosabb büntetést helyezte kilátásba az előzetes letartóztatásba helyezett romáknak. A helyettes főrendőr pedig újra az uzsorások akciójának minősítette az éhséglázadást.

Hirdetmény

Fízik elmondása szerint a Legfőbb Ügyészség azért nyomoz mintegy százhúsz roma vezető ellen, mert a tüntetésre és blokádra szólították fel a szlovákiai romákat, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket. A RP vezetője a demokrácia megcsúfolásának minősítette az eljárás megindítását, mondván a gyülekezési jog alkotmányos alapjog, és szerinte egy leendő uniós tagállamban ilyennek nem lenne szabad megtörténnie. A roma politikus hozzátette, a történtek miatt többen az emigrációt fontolgatják.

Közben a belügyminisztérium, a munkaügyi miniszter és a miniszterelnök után már az országos rendőrfőparancsnok-helyettes is azt állítja, hogy a boltrablások és tüntetések hátterében az uzsorások állnak.

Jaroslav Spisiak állítására, amely szerint az érintett boltokat pénzért cserébe fosztották ki a romák, Ladislav Fízik úgy reagált: furcsálja, hogy az éhséglázadás kezdete óta az ügyet teljesen a romákra hárítani kívánó kormányszervek időről-időre előhozakodnak ezzel a verzióval, de eddig még senkit nem tartóztattak le emiatt.

Fízik - elismerve, hogy több nyomornegyedben az uzsorások valóban megkeserítik az emberek életét - hozzátette, nehéz elképzelni, hogy néhány uzsorás többezer embert meg tudna mozdítani egy országos tüntetéssorozatra.

A szlovák belügyminiszter, Vladimír Palko vasárnap a Sita nevű hírügynökségnek reagált a Roma Parlament szombati bejelentésére, amely újabb demonstrációkat helyezett kilátásba, ha a kormány nem vonja vissza a szociális megszorításokat, illetve nem engedi szabadon az ártatlanul őrizetbe vett romákat. A miniszter kijelentette: egyetlen követelést sem teljesítenek, és az őrizetben lévő romák a lehető legkeményebb büntetést fogják kapni.

Hétfőn szimpátiatüntetést szervezett az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), a szlovákiai romák éhséglázadása és az azt követő események miatt. Mintegy hatvan demonstráló jelenlétében az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán petíciót nyújtott át a magyarországi szlovák nagykövetségnek. A dokumentumban többek között arra kérik a szlovák kormányt, hogy azonnal szüntessék meg a rendőri jelenlétet az érintett szlovákiai romatelepeken és településeken, tegyenek valamit a szlovákiai romák életkörülményeinek javításáért.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Barátocskám, te nem is migráns vagy, hanem cigány

  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb értékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt