2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákia: kormányzati nem és "ellenoffenzíva" a roma követelésekre
2004. 03. 02. 00:00

Hétfőn szimpátiatüntetést szervezett az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), a szlovákiai romák éhséglázadása és az azt követő események miatt.

Fízik elmondása szerint a Legfőbb Ügyészség azért nyomoz mintegy százhúsz roma vezető ellen, mert a tüntetésre és blokádra szólították fel a szlovákiai romákat, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket. A RP vezetője a demokrácia megcsúfolásának minősítette az eljárás megindítását, mondván a gyülekezési jog alkotmányos alapjog, és szerinte egy leendő uniós tagállamban ilyennek nem lenne szabad megtörténnie. A roma politikus hozzátette, a történtek miatt többen az emigrációt fontolgatják.

Közben a belügyminisztérium, a munkaügyi miniszter és a miniszterelnök után már az országos rendőrfőparancsnok-helyettes is azt állítja, hogy a boltrablások és tüntetések hátterében az uzsorások állnak.

Jaroslav Spisiak állítására, amely szerint az érintett boltokat pénzért cserébe fosztották ki a romák, Ladislav Fízik úgy reagált: furcsálja, hogy az éhséglázadás kezdete óta az ügyet teljesen a romákra hárítani kívánó kormányszervek időről-időre előhozakodnak ezzel a verzióval, de eddig még senkit nem tartóztattak le emiatt.

Fízik - elismerve, hogy több nyomornegyedben az uzsorások valóban megkeserítik az emberek életét - hozzátette, nehéz elképzelni, hogy néhány uzsorás többezer embert meg tudna mozdítani egy országos tüntetéssorozatra.

A szlovák belügyminiszter, Vladimír Palko vasárnap a Sita nevű hírügynökségnek reagált a Roma Parlament szombati bejelentésére, amely újabb demonstrációkat helyezett kilátásba, ha a kormány nem vonja vissza a szociális megszorításokat, illetve nem engedi szabadon az ártatlanul őrizetbe vett romákat. A miniszter kijelentette: egyetlen követelést sem teljesítenek, és az őrizetben lévő romák a lehető legkeményebb büntetést fogják kapni.

Hétfőn szimpátiatüntetést szervezett az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), a szlovákiai romák éhséglázadása és az azt követő események miatt. Mintegy hatvan demonstráló jelenlétében az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán petíciót nyújtott át a magyarországi szlovák nagykövetségnek. A dokumentumban többek között arra kérik a szlovák kormányt, hogy azonnal szüntessék meg a rendőri jelenlétet az érintett szlovákiai romatelepeken és településeken, tegyenek valamit a szlovákiai romák életkörülményeinek javításáért.