2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Büntetőeljárás indul a szlovákiai roma vezetők és a romaügyi kormánybiztos ellen
2004. 03. 02. 00:00

A kormányon kívüli roma szervezetek tanácsa szerint Orgovanova hatásköri visszaélést és csalást követett el 2003-ban, a romaprogramokra szánt költségvetési források szétosztásakor.

A roma vezetők követelik a 2100 rendőr és katona kivonását a keleti- és a közép-szlovákiai régióból, a fogva tartott, rablással és garázdasággal vádolt roma tüntetők szabadon bocsátását, valamint a parlament rendkívüli ülésének összehívását, hogy a testület helyezze hatályon kívül az új szociális törvényt.

Hétfőn egy másik roma szervezet feljelentést tett Klara Orgovanova romaügyi kormánybiztos ellen. A kormányon kívüli roma szervezetek tanácsa szerint Orgovanova hatásköri visszaélést és csalást követett el 2003-ban, a romaprogramokra szánt költségvetési források szétosztásakor.

A roma zavargások nyomán kialakult helyzetet tovább bonyolíthatja a szakszervezet, amely tavaly ősszel szintén a kormány szociálpolitikája miatt indított aláírásgyűjtést az előrehozott parlamenti választások érdekében. A szakszervezeti vezetőkkel folytatott hétfői megbeszélése után Vladimir Meciar, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke, köztársasági elnökjelölt, békés tüntetések megszervezésére szólította fel a szakszervezetet.