HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Fenyegető rendőri jelenlét a szlovák cigánytelepeken

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 26    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Országszerte alábbhagyott a romák tiltakozási akciója Szlovákiában, a néhol brutális attakot is eredményező rendőri jelenlét azonban nem csökken az érintett településeken. Közben a kabinet ismertette a szociális megszorítások enyhítésére szánt 12 pontos programját, amiben például megengednék, hogy a romák gallyakat gyűjtsenek az erdőkben.


Hirdetmény

"Éjjel, amikor már aludtunk, vagy tíz rendőr tört ránk. Nem számított asszony, gyerek, csak ütöttek, rúgtak, ahol értek" - mondja a Roma Sajtóközpont tudósítójának egy negyven körüli férfi a tőketerebesi cigánytelepen. Hátán, karján lilás gumibot, a négy éves forma gyerekét szintén verés nyomai látszanak. Elmondása szerint a gumibot mellett viperával, sokkolóval estek nekik szerda éjszaka a rendőrök. A bokáig sáros nyomornegyedet végigjárva többtucatnyian panaszkodnak brutális rendőrségi attakokra. A megyei rendőrkapitányság szóvivője kérdésünkre csak annyit közölt: "tudni kell, hogy a romák sok mindent kitalálnak".

Bár az elmúlt két napban nem történt fosztogatás, a rendőri készültség nem csökkent. A karhatalmi erők ma is vízágyúkkal, páncélozott gépkocsikkal vonultak fel újra a gettóban, ami fölött helikopter körözött egész nap. Rettegnek a romák, gyakorlatilag az utcára sem mernek kimerészkedni. A romák egybehangzóan azt állítják, hogy az orvosok sem hajlandóak ellátni őket. Egy középkorú férfi erősen húzza a lábát, azt mondja, a rendőrök törték el szerda hajnalban, ám orvoshoz hiába ment.

Mindeközben az ország több pontjáról érkeznek olyan hírek, hogy még a megkurtított segélyek sem jutnak el a rászorulókhoz. A Galántán két gyermekét egyedül nevelő Milan például ebben a hónapban összesen 50 korona (mintegy 300 Ft) juttatást kapott, ami erre felé három liter tejre elég. "Állítólag áprilisban visszamenőleg megkapom az elmaradásokat, de addig nem tudom mi lesz" - kesereg az egyébként nem roma családapa.

A szlovák kormány szerdán a válság kapcsán egy 12 pontba szedett "enyhítő" programot jelentett be. E szerint áprilistól 1000-ről 1500 koronára emelik a munkavállalásra ösztönző aktivációs díjat. A szociális segélyt, egyes régiókban pénz helyett élelmiszercsomagok formájában, hetente juttatják el a rászorulóknak. Engedélyezik az ágak, gallyak gyűjtését az erdőkben, valamint a több mint száz romát alkalmazó munkaadóknak extrajuttatásokat helyeznek kilátásba.

Utóbbi programpont vélhetően nem fogja korona-milliárdokkal megkurtítani a költségvetést: legalábbis a roma témájú kutatások egyöntetűen azt állítják, hogy a régióban Szlovákiában az egyik legerősebb a romákkal szembeni munkaügyi diszkrimináció.

Az ENSZ 2003-as jelentése szerint a szlovák romák 85 százaléka az országos szegénységi ráta alatt él: a gyermekek majd fele havonta legalább egy napot éhezik. A munkavállalási kedvvel kapcsolatban a felmérés kiemeli, hogy Szlovákiában vett részt a legtöbb roma különböző átképző programokon, igaz gyenge hatásfokkal: arra a kérdésre, hogy ezek a képzések növelték-e a munkapiaci esélyeiket 84%-uk nemmel válaszolt.

Az Európa Tanács Rasszizmus-ellenes Bizottságának (ECRI) legfrissebb jelentése is bírálja a szlovák kormány foglalkoztatáspolitikáját, mondván a kormány Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterve nincs hatással a roma munkanélküliségre. A Világbank két évvel ezelőtti kutatása szerint ugyanakkor a romák ötöde sem hiszi már, hogy az állam segíthet gondjaikon.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Magyar árnyék

  • A társadalmi rasszizmus rombolja a roma gyerekek örökbefogadásának ügyét

  • Megzavart egy roma LMBTQ-emberekről szóló filmvetítést a Mi Hazánk

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt