2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma vélemény szlovák lapban
2004. 02. 17. 00:00

Arra szólítja fel a romákat, hogy ne válasszanak, ne segítsék kényelmes posztokhoz a fehér bőrűeket, mert úgy sincs olyan párt, amelyik bármit is adna a romáknak.

Arra szólítja fel a romákat, hogy ne válasszanak, ne segítsék kényelmes posztokhoz a fehér bőrűeket, mert úgy sincs olyan párt, amelyik bármit is adna a romáknak.

A cikk szerzője, Vladimír Polák szerint az előző, totalitárius rendszer bukása óta Szlovákiában a romák sorsa rosszabbra fordult. A boldogulás reményében minden roma türelmesen várta az igazságosabb életet, közben figyelmeztető jelzéseket adtak, de gondjaikat senki sem vette komolyan. Nincs tehát mit csodálkozni azon, hogy most kirobbant az elégedetlenség - írja a roma zavargások kapcsán.

Megkérdőjelezi, hogy tényleg demokrácia van Szlovákiában. Merthogy a romák szerint az országban a dzsungel törvényei uralkodnak, és divat lett a romaellenesség. E tekintetben pedig minden, a rendszerváltás utáni kormány ártott a romáknak. "Szó sincs az emberi jogok érvényesítéséről, és mi azt mondjuk: Szlovákia fasiszta, fajgyűlölő állam" - fogalmaz a cikkíró, aki szerint a roma probléma megoldása elől minden kormány csak kitért, és még a romák második világháborúban elszenvedett szenvedéseiért sem fizetett senki kártérítést.

- Persze, a faji megkülönböztetést a totalitárius rendszer is gyakorolta, a közügyekbe akkor sem szólhattunk bele, de legalább volt munkánk, volt lakásunk és nem éheztünk, mint most - írja, és kiemeli: "Ami a legszomorúbb: Szlovákiában virul a fasizmus és senki nem tesz ellene semmit, de Dzurinda és Palko urak azonnal bevetik a hadsereget a romák ellen, hiszen ezekre a nyomorultakra mindig akad ostor." Végül hozzáteszi: a romák csak arra jók nekik, hogy amikor kell, elmenjenek szavazni, méghozzá valakire azok közül, akik a maguk gazdagodása érdekében fűt-fát összeígérgetnek.