HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma vélemény szlovák lapban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 17    Forrás: Index.hu


Ez a cikk archív

Szlovákiában virul a fasizmus - állítja egy roma aktivista a SME című szlovák liberális lapban csütörtökön megjelent cikkében.


Hirdetmény

Arra szólítja fel a romákat, hogy ne válasszanak, ne segítsék kényelmes posztokhoz a fehér bőrűeket, mert úgy sincs olyan párt, amelyik bármit is adna a romáknak.

A cikk szerzője, Vladimír Polák szerint az előző, totalitárius rendszer bukása óta Szlovákiában a romák sorsa rosszabbra fordult. A boldogulás reményében minden roma türelmesen várta az igazságosabb életet, közben figyelmeztető jelzéseket adtak, de gondjaikat senki sem vette komolyan. Nincs tehát mit csodálkozni azon, hogy most kirobbant az elégedetlenség - írja a roma zavargások kapcsán.

Megkérdőjelezi, hogy tényleg demokrácia van Szlovákiában. Merthogy a romák szerint az országban a dzsungel törvényei uralkodnak, és divat lett a romaellenesség. E tekintetben pedig minden, a rendszerváltás utáni kormány ártott a romáknak. "Szó sincs az emberi jogok érvényesítéséről, és mi azt mondjuk: Szlovákia fasiszta, fajgyűlölő állam" - fogalmaz a cikkíró, aki szerint a roma probléma megoldása elől minden kormány csak kitért, és még a romák második világháborúban elszenvedett szenvedéseiért sem fizetett senki kártérítést.

- Persze, a faji megkülönböztetést a totalitárius rendszer is gyakorolta, a közügyekbe akkor sem szólhattunk bele, de legalább volt munkánk, volt lakásunk és nem éheztünk, mint most - írja, és kiemeli: "Ami a legszomorúbb: Szlovákiában virul a fasizmus és senki nem tesz ellene semmit, de Dzurinda és Palko urak azonnal bevetik a hadsereget a romák ellen, hiszen ezekre a nyomorultakra mindig akad ostor." Végül hozzáteszi: a romák csak arra jók nekik, hogy amikor kell, elmenjenek szavazni, méghozzá valakire azok közül, akik a maguk gazdagodása érdekében fűt-fát összeígérgetnek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt