2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Együttműködés a BRFK és a Fővárosi Cigány Önkormányzat között
2004. 02. 15. 00:00

A megállapodás alapvető célja, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogegyenlőségének megvalósulását az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segítse.

A megállapodás alapvető célja, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogegyenlőségének megvalósulását az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segítse. Célja továbbá a rendőrség és a cigányság közötti konfliktus és előítélet mentes viszony megteremtése, amelynek fő területei az együttműködés, az ismeretterjesztő kommunikáció, a bűnmegelőzés valamint az áldozattá válás elkerülése.

Az együttműködési megállapodásban a Budapesti Rendőr-főkapitányság vállalja, hogy a cigány lakossággal kapcsolatos szakmai, képzési programjait egyezteti a Fővárosi Cigány Önkormányzattal és a testület számára véleményezési jogot biztosít. A cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítésével kapcsolatban konkrét segítséget nyújt a pályázatok feltételrendszerének megismeréséhez. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vállalja továbbá, hogy tájékoztató anyagokat, illetve előadásokat biztosít a Fővárosi Cigány Önkormányzat rendezvényeire, amelynek célja a cigányság célzott csoportjai - kiemelten a gyermekek, a fiatalkorúak, valamint a fiatal felnőttek - ismereteinek bővítése, és segítségnyújtás az őket fenyegető veszélyek felismeréséhez és elkerüléséhez. Továbbá a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya előre kidolgozott és a Fővárosi Cigány Önkormányzat által előre jóváhagyott tematika alapján, a cigány népismeret keretében a roma kultúráról, szokásokról, hagyományokról kétheti rendszerességgel előadásokat tart a közrendvédelmi állomány részére.

Az együttműködési megállapodásban a Fővárosi Cigány Önkormányzat vállalja, hogy aktív részt vállal a rendőrséggel szembeni, a cigányság körében kialakuló előítéletek csökkentésében, intenzív felvilágosító tevékenységet folytat. Ezen célok elérésének érdekében a hatékony koordináció elengedhetetlen. A felek megállapodtak abban, hogy minden évben közös munkatervet készítenek illetve képviselőik havonta találkoznak és a felmerülő problémákat megbeszélik, indokolt esetben napi munkakapcsolatban tartanak.