2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Választási aggodalom
2004. 02. 14. 00:00

A romák vannak olyan felkészült állampolgárok, mint a többségi társadalom bármely tagja, tudni fogják, hogyan kell dönteniük.

A magát pártsemlegesnek valló RSZPSZ úgy véli: a politikai pártok "üveggyöngyökért" cserébe veszik majd meg a roma szavazók voksát. A szervezet ügyvivője, Makai István csütörtökön Budapesten közölte: a jelenlegi - a tömörülés szerint baloldali támogatottságot élvező - roma vezetés megosztja a cigánytársadalmat. Azt sem tudjuk, ki az Országos Cigány Önkormányzat legitim elnöke - tette hozzá. Makai szólt a roma politikai államtitkárságról is, jelezve: a 2002-ben a Miniszterelnöki Hivatal részeként létrehozott szervnek ma már csak véleményezési joga van, a romákat érintő döntések meghozatalában nem tud érdemben részt venni. Az RSZPSZ szélesebb körű társadalmi párbeszédet és az integrációs folyamat felgyorsítását sürgeti.

Fodor Ferenc, az Országos Cigány Önkormányzat sajtóreferense az Europress kérdésére közölte: az OCÖ megalapozatlannak tartja az RSZPSZ aggodalmát. Az OCÖ szeretné, ha minél több roma venne részt az európai parlamenti választásokon. Az önkormányzat úgy véli, a voksoláskor a cigány származású szavazók tudatos döntést hoznak majd, tisztában lesznek azzal, hogy kire, miért szavaznak. Az OCÖ vezetésének legitimitásáról szólva Fodor közölte: az önkormányzat elnöke Kolompár Orbán. Bővebben az OCÖ nem kívánja kommentálni az RSZPSZ kijelentését.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az Europressnek elmondta: akik a választások elcsalásától tartanak, lenézik a romákat. A pártok jelölteket állítanak, akik versenyezni fognak a szavazók bizalmáért.

A romák vannak olyan felkészült állampolgárok, mint a többségi társadalom bármely tagja, tudni fogják, hogyan kell dönteniük. A romatársadalom éppoly differenciált, mint a többségi társadalom. Aki meg van elégedve a kormány munkájával, nyilván a kormánypárti jelöltre fogja leadni voksát, aki nem, az az ellenzék képviselőjére szavaz majd - tette hozzá.