HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Horogkeresztet és bitófát festettek a roma vezető háza elé

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 07    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Tegnap éjjel horogkeresztet, bitófát és "Meghalsz cigány!" feliratot festettek ismeretlenek Kállai László jászladányi roma politikus házára, illetve háza elé. Az ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre rongálás miatt nyomoz.


Hirdetmény

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPA) elnöke elmondta, hogy tegnap éjjel morajra ébredt, majd a házából kilépve egy suhanó árnyat látott, de sejtése sincs, hogy ki lehetett. Aztán észrevette, hogy a kerítésre akasztófát festettek, a jelzést pedig "Meghalsz cigány!" felirattal nyomatékosították. A tettes ideológiai indíttatását a járdára mázolt horogkereszttel tette egyértelművé.

Az még nem tudni, hogy a tegnap éjjeli esemény és az aznap délelőtt kézbesített - szintén horogkereszttel ellátott (lásd faximile)- halálosan fenyegető levél között van-e összefüggés. A roma politikus elmondása szerint napok óta telefonon is zaklatja egy névtelen telefonáló.

Lengyel György alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott: a nyomozóosztály átvette az ügyet a Jászberényi Rendőrkapitányságtól. Az már biztos, hogy rongálás alapos gyanúja miatt indítanak eljárást, de Lengyel elképzelhetőnek tartja, hogy ennél súlyosabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerüljön, ám ehhez meg kell várniuk az ügyészség állásfoglalását. A helyi rendőrőrs az eset óta fokozottan figyeli a négy gyermekes Kállai család házát.

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) ma levelet küldött a belügyminiszternek, azt kérve: sürgősen intézkedjen a támadó vagy támadók kézre kerítésében, és biztosítson rendőrségi védelmet a családnak.

Mint ismeretes, Pálinkás József exoktatási miniszter a napokban egy jászladányi polgári körös rendezvényen kijelentette, hogy "Jászladányon nincs cigányügy" és kiállt - az oktatási tárca és Kállai szerint is szegregációs szándékkal létrehozott - helyi magániskola mellett.

A tepülésen utoljára három éve - magán iskola-ügy kirobbanásakor - történtek hasonló események: akkor éjjelente csuklyások bántalmazták a romákat.

Lakatos Elza-RSK
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt