2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Horogkeresztet és bitófát festettek a roma vezető háza elé
2004. 02. 07. 00:00

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPA) elnöke elmondta, hogy tegnap éjjel morajra ébredt, majd a házából kilépve egy suhanó árnyat látott, de sejtése sincs, hogy ki lehetett.

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPA) elnöke elmondta, hogy tegnap éjjel morajra ébredt, majd a házából kilépve egy suhanó árnyat látott, de sejtése sincs, hogy ki lehetett. Aztán észrevette, hogy a kerítésre akasztófát festettek, a jelzést pedig "Meghalsz cigány!" felirattal nyomatékosították. A tettes ideológiai indíttatását a járdára mázolt horogkereszttel tette egyértelművé.

Az még nem tudni, hogy a tegnap éjjeli esemény és az aznap délelőtt kézbesített - szintén horogkereszttel ellátott (lásd faximile)- halálosan fenyegető levél között van-e összefüggés. A roma politikus elmondása szerint napok óta telefonon is zaklatja egy névtelen telefonáló.

Lengyel György alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott: a nyomozóosztály átvette az ügyet a Jászberényi Rendőrkapitányságtól. Az már biztos, hogy rongálás alapos gyanúja miatt indítanak eljárást, de Lengyel elképzelhetőnek tartja, hogy ennél súlyosabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerüljön, ám ehhez meg kell várniuk az ügyészség állásfoglalását. A helyi rendőrőrs az eset óta fokozottan figyeli a négy gyermekes Kállai család házát.

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) ma levelet küldött a belügyminiszternek, azt kérve: sürgősen intézkedjen a támadó vagy támadók kézre kerítésében, és biztosítson rendőrségi védelmet a családnak.

Mint ismeretes, Pálinkás József exoktatási miniszter a napokban egy jászladányi polgári körös rendezvényen kijelentette, hogy "Jászladányon nincs cigányügy" és kiállt - az oktatási tárca és Kállai szerint is szegregációs szándékkal létrehozott - helyi magániskola mellett.

A tepülésen utoljára három éve - magán iskola-ügy kirobbanásakor - történtek hasonló események: akkor éjjelente csuklyások bántalmazták a romákat.

Lakatos Elza-RSK