2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Pálinkás kiállt a jászladányi magániskola mellett
2004. 02. 05. 00:00

"Jászladányban nincs cigányügy, hanem arról van vita, hogy jogszerűen működik-e a magánintézmény, erről pedig majd a bíróság dönt" - jelentette ki Pálinkás József.

Az Orbán- kormány volt oktatási minisztere a helyi polgári kör által szervezett tegnap esti fórum előtt újságíróknak azt mondta: "Medgyessy Péter kormánya beiktatott egy olyan minisztériumot, amelynek nincs dolga, ezért kreálni kellett valamit, ami az újságok címoldalára kerülhet".

"Jászladányban nincs cigányügy, hanem arról van vita, hogy jogszerűen működik-e a magánintézmény, erről pedig majd a bíróság dönt" - jelentette ki Pálinkás József, hozzátéve, hogy "Jászladánnyal kapcsolatban a neoliberális oktatáspolitika csődje mutatkozik meg". A politikus felelevenítette, hogy a Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztérium (OM) korábban nem adta ki a működéshez szükséges OM- azonosítót az induló jászladányi alapítványi iskola számára, pedig - mint fogalmazott -, Magyarországon a szülőknek joguk van ahhoz, hogy olyan iskolát hozzanak létre, amelyben a gyereküket az általuk helyesnek tartott követelmények szerint nevelik. A jászsági polgári kör fórumára koraeste megérkezett oktatáspolitikus kifejezte örömét, miszerint személyesen tájékozódhat arról, hogy "az alapítványi iskola működésében nincs rendellenesség".

Ugyanakkor a Roma Sajtóközpont kérdésére Pálinkás elismerte: minisztersége idején, 2001 októberében kelt levelében valóban idézte a közoktatási törvény vonatkozó paragrafusát, miszerint a magániskola létrehozásakor a helyi döntéshozóknak be kellett volna szerezniük az illetékes helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését, és az Országos Cigány Önkormányzat véleményét. Ezért utólag úgy látja, hogy amennyiben eljárási hiba történt, akkor dönteni kell két lehetőség között: vagy korrigálják a hibát, azaz kikérik a szükséges véleményt és egyetértést, vagy pedig megakasztják azt a folyamatot, amelynek eredményeként az alapítványi iskola már működik.

Mint ismert, a roma diákok elkülönítése ellen folyamatosan tiltakozó roma önkormányzatot "megdöntötték" a helyi többségi lakosok a legutóbbi helyhatósági választásokon, és a testületbe egy híján nem romák kerültek. Az alapítványi intézményben a tanulók közel tizede, az önkormányzati iskolában a gyerekek több mint 90 százaléka roma. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontot (OKÉV) legfrissebb helyszíni jelentése szerint a jászladányi alapítványi iskola több ponton is megsérti a diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseket.