HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Pálinkás kiállt a jászladányi magániskola mellett

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 05    Forrás: Seress Zsuzsa-Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A Fidesz kulturális tagozatának elnöke Pálinkás József egy jászladányi polgári körös fórumon tegnap kijelentette, szerinte a helyi alapítványi iskolával kapcsolatban mesterségesen hoztak létre "cigánykérdést", holott az intézmény a kívánalmaknak megfelelően működik. Korábban az exoktatási miniszter volt az első kormányzati politikus, aki törvénytelennek minősítette a magániskola létrehozását.


Hirdetmény

Az Orbán- kormány volt oktatási minisztere a helyi polgári kör által szervezett tegnap esti fórum előtt újságíróknak azt mondta: "Medgyessy Péter kormánya beiktatott egy olyan minisztériumot, amelynek nincs dolga, ezért kreálni kellett valamit, ami az újságok címoldalára kerülhet".

"Jászladányban nincs cigányügy, hanem arról van vita, hogy jogszerűen működik-e a magánintézmény, erről pedig majd a bíróság dönt" - jelentette ki Pálinkás József, hozzátéve, hogy "Jászladánnyal kapcsolatban a neoliberális oktatáspolitika csődje mutatkozik meg". A politikus felelevenítette, hogy a Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztérium (OM) korábban nem adta ki a működéshez szükséges OM- azonosítót az induló jászladányi alapítványi iskola számára, pedig - mint fogalmazott -, Magyarországon a szülőknek joguk van ahhoz, hogy olyan iskolát hozzanak létre, amelyben a gyereküket az általuk helyesnek tartott követelmények szerint nevelik. A jászsági polgári kör fórumára koraeste megérkezett oktatáspolitikus kifejezte örömét, miszerint személyesen tájékozódhat arról, hogy "az alapítványi iskola működésében nincs rendellenesség".

Ugyanakkor a Roma Sajtóközpont kérdésére Pálinkás elismerte: minisztersége idején, 2001 októberében kelt levelében valóban idézte a közoktatási törvény vonatkozó paragrafusát, miszerint a magániskola létrehozásakor a helyi döntéshozóknak be kellett volna szerezniük az illetékes helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését, és az Országos Cigány Önkormányzat véleményét. Ezért utólag úgy látja, hogy amennyiben eljárási hiba történt, akkor dönteni kell két lehetőség között: vagy korrigálják a hibát, azaz kikérik a szükséges véleményt és egyetértést, vagy pedig megakasztják azt a folyamatot, amelynek eredményeként az alapítványi iskola már működik.

Mint ismert, a roma diákok elkülönítése ellen folyamatosan tiltakozó roma önkormányzatot "megdöntötték" a helyi többségi lakosok a legutóbbi helyhatósági választásokon, és a testületbe egy híján nem romák kerültek. Az alapítványi intézményben a tanulók közel tizede, az önkormányzati iskolában a gyerekek több mint 90 százaléka roma. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontot (OKÉV) legfrissebb helyszíni jelentése szerint a jászladányi alapítványi iskola több ponton is megsérti a diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseket.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt