2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tíz éve laknak a majsai romák a marhavagonokban
2004. 02. 02. 00:00

Hat család, deszkából készített 13-14 négyzetméteres, korábban marhák és egyéb állatok szállítására használt vasúti vagonokban kénytelen nyomorogni, amelyekbe korábban áramot se tudtak vezetni.

Kiskunmajsán a marispusztai putri-telepen közel ötven család él katasztrofális körülmények között. Hat család, három olyan másfél centis deszkából készített 13-14 négyzetméteres, korábban marhák és egyéb állatok szállítására használt vasúti vagonokban kénytelen nyomorogni, amelyekbe korábban áramot se tudtak vezetni. Az egyik vagon - amelyben összesen kilencen laknak, köztük egy egyhónapos csecsemővel -, már többször kigyulladt. Legutóbb kéthete kellett éjszaka kimenekíteni a gyermekeket a lángok elől a fából készült bódéból. A nyomortelepen és a marhavagonokban élő családok között lakik Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat több rokona is, akiknek elmondása szerint a politikus nem mutat hajlandóságot arra, hogy elviselhetőbb körülmények közé helyezze őket.

A kályhákkal fűtött bódékban élő emberek úgy tisztálkodnak, hogy előbb a nők lavórokban, kádakban megmosakodnak, aztán jöhetnek a férfiak. Míg sorukra várnak vagy átmennek a szomszédba, vagy odakint, a hidegben várakoznak. A telepen egyetlen közkút van. Mindenki onnan hordja a vizet műanyag kannákban, különféle edényekben. Éjjel ruhástól, felváltva kénytelenek aludni, mert a vékonyfalú bódé hamar kihűl és több alkalommal előfordult, hogy az edényekbe, poharakba a víz is belefagyott.

A marispusztai telepen élő romák a RomNetnek elmondták, hogy már több csecsemőt és gyermeket állami gondozásba vettek az elviselhetetlen körülmények és egészségi állapotuk miatt. Faludi Tamás Kiskunmajsa polgármestere cáfolja, hogy akár egyetlen gyermeket is állami felügyelet alá helyeztek volna pusztán szociális körülményei miatt.

Mindezt nem is mondhatja, hiszen a gyermekvédelmi törvény nem engedélyezi, hogy anyagi okok miatt vegyenek gondozásba bárkit.

Az iszonyú szegénységben élő cigányok sorsát nehezíti, hogy nem kapnak munkát, hiába is próbálkoznak

Kolompár szerint a romák nem marhavagonokban, hanem lakókonténerekben lakik, mint ahogy azt a Hír TV egyik műsorában is kifejtette egy kérdésre.

A város polgármestere viszont csak arra a kormányzati cigánytelep-felszámolási programra vár, aminek az elindulása több mint hét éve várat magára. Ígéret van rá, hogy elindul, de egyelőre nincs miből finanszírozni. A helyzetfelmérések már többször elkezdődtek és megtörténtek, de a putri-telepeken még mindig ott élnek a cigányok.

A majsaiak már kaptak ugyan lakást szocpoltámogatásból, de azok jó része, hiába pár éves, már süllyed és a falai repedeznek. Négy-öt év múlva azok is lakhatatlanná válnak.

Minderről bővebben az MTV Provokátor című műsorban láthatnak részleteket hétfő este 22:35-kor.