2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OKÉV szerint szegregál a jászladányi magániskola
2004. 01. 31. 00:00

Az oktatási miniszter szeptemberben kérte az OKÉV-et, hogy vizsgálja ki, a jászladányi alapítványi iskola létrejöttével sérültek-e a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló jogszabályok.

Az oktatási miniszter szeptemberben kérte az OKÉV-et, hogy vizsgálja ki, a jászladányi alapítványi iskola létrejöttével sérültek-e a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló jogszabályok, miután augusztusban több jászladányi roma szülő fordult hozzá panasszal, mert elutasították felvételi kérelmüket. Az intézmény vezetője akkor helyhiányra hivatkozott. A megyei közigazgatási hivatal által kijelölt tiszaföldvári jegyző a vizsgálata után felszólította az alapítványi iskolát működtető kuratórium képviselőjét, hogy a törvényes működés keretében bírálják el az intézménybe jelentkezett diákok felvételi kérelmét, ám újfent elutasították a beadványokat. Emiatt a szülőként is érintett Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke a megyei ügyészséghez fordult, amely még nem döntött a panaszról.

Az OKÉV vizsgálata viszont a végéhez közeledik. Pósfai Péter, az OKÉV főigazgatója erről csak annyit közölt, hogy a végleges jelentésüket a jövő héten teszik le a miniszter asztalára. A Roma Sajtóközpont megbízható forrásokból származó információi szerint a hatósági feladatokat is ellátó szerv helyszíni jelentése több súlyos törvénysértést állapított meg a beiratkozással, a taneszközök használatával kapcsolatban, és külön kiemeli, hogy a két iskolában a korábbiakhoz képest jelentősen megváltoztak az etnikai arányok. Mint ismert, míg az alapítványi intézményben a tanulók közel tizede, addig az államiban a gyerekek több mint 90 százaléka roma.

Kállai László elmondta, még nem tudják pontosan, hogy milyen lépéseket tesznek, arról a jelentés áttanulmányozása után döntenek. "Egy biztos, ha kimondja a diszkriminációt, perre visszük a dolgot. Sosem fogunk belenyugodni" - jelentette ki a roma vezető hozzátéve: nem bíznak abban, hogy egyhamar be lehet záratni a magániskolát. Kállai ezt azzal magyarázta, hogy a pár napja hatályba lépett esélyegyenlőségi törvény érvényteleníti a közoktatási törvény szegregációt tiltó paragrafusát, miközben csak 2005-ben áll fel az a bizottság, amely érdemben tudja szankcionálni a hátrányos megkülönböztetést.

Dankó István, Jászladány polgármestere a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott, mivel nem ismeri a vizsgálat eddigi eredményeit, nyilatkozni sem tud róluk.