HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az OKÉV szerint szegregál a jászladányi magániskola

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jászladány
2004 Január 31    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontot (OKÉV) helyszíni jelentése szerint a jászladányi alapítványi iskola több ponton is megsérti a diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseket - értesült a Roma Sajtóközpont. A helyi roma jogvédő szervezet az oktatási hatóság megállapításainak ismeretében dönt az újabb perekről. Szerintük egyébként épp a nemrég elfogadott antidiszkriminációs törvény miatt nem lehet egyelőre bezáratni a magániskolát.


Hirdetmény

Az oktatási miniszter szeptemberben kérte az OKÉV-et, hogy vizsgálja ki, a jászladányi alapítványi iskola létrejöttével sérültek-e a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló jogszabályok, miután augusztusban több jászladányi roma szülő fordult hozzá panasszal, mert elutasították felvételi kérelmüket. Az intézmény vezetője akkor helyhiányra hivatkozott. A megyei közigazgatási hivatal által kijelölt tiszaföldvári jegyző a vizsgálata után felszólította az alapítványi iskolát működtető kuratórium képviselőjét, hogy a törvényes működés keretében bírálják el az intézménybe jelentkezett diákok felvételi kérelmét, ám újfent elutasították a beadványokat. Emiatt a szülőként is érintett Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke a megyei ügyészséghez fordult, amely még nem döntött a panaszról.

Az OKÉV vizsgálata viszont a végéhez közeledik. Pósfai Péter, az OKÉV főigazgatója erről csak annyit közölt, hogy a végleges jelentésüket a jövő héten teszik le a miniszter asztalára. A Roma Sajtóközpont megbízható forrásokból származó információi szerint a hatósági feladatokat is ellátó szerv helyszíni jelentése több súlyos törvénysértést állapított meg a beiratkozással, a taneszközök használatával kapcsolatban, és külön kiemeli, hogy a két iskolában a korábbiakhoz képest jelentősen megváltoztak az etnikai arányok. Mint ismert, míg az alapítványi intézményben a tanulók közel tizede, addig az államiban a gyerekek több mint 90 százaléka roma.

Kállai László elmondta, még nem tudják pontosan, hogy milyen lépéseket tesznek, arról a jelentés áttanulmányozása után döntenek. "Egy biztos, ha kimondja a diszkriminációt, perre visszük a dolgot. Sosem fogunk belenyugodni" - jelentette ki a roma vezető hozzátéve: nem bíznak abban, hogy egyhamar be lehet záratni a magániskolát. Kállai ezt azzal magyarázta, hogy a pár napja hatályba lépett esélyegyenlőségi törvény érvényteleníti a közoktatási törvény szegregációt tiltó paragrafusát, miközben csak 2005-ben áll fel az a bizottság, amely érdemben tudja szankcionálni a hátrányos megkülönböztetést.

Dankó István, Jászladány polgármestere a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott, mivel nem ismeri a vizsgálat eddigi eredményeit, nyilatkozni sem tud róluk.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt