2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kisebbségi névjegyzékvita
2004. 01. 27. 00:00

A kormányzat elképzelései szerint külön törvény rendelkezne a kisebbségi önkormányzatok megválasztásáról.

A kormányzat elképzelései szerint külön törvény rendelkezne a kisebbségi önkormányzatok megválasztásáról. Megszűnne az elektori rendszer, a kisebbségi választásokon pedig szavazóként és jelöltként is csak azok vehetnének részt, akik regisztráltatják magukat, azaz szerepelnek a kisebbségi választói névjegyzékben. Ezzel - érvelnek a névjegyzék támogatói - megakadályozható lenne, hogy olyanok is tisztségekhez jussanak a kisebbségi önkormányzatokban, akiknek a valóságban nincs nemzetiségi kötődésük.

A kabinetnek tavaly a parlament elé kellett volna terjesztenie a kisebbségeket érintő indítványt, de tavaly decemberben a kormány további egyeztetést írt elő. A leginkább vitatott kérdés, hogy bárki feliratkozhasson-e a névjegyzékre, vagy legyenek olyan kisebbségi testületek, amelyek érdemben elbírálják, hogy a jelentkező valóban az adott nemzetiségi közösséghez tartozik-e.

Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke kérdésünkre elmondta: tart az egyeztetés, és reményei szerint a törvénytervezetet február közepéig elfogadja a kormány, így az előterjesztésről már a tavaszi ülésszakon tárgyalhat a parlament. A hivatal elnöke bízik abban, hogy végül nem a "felpuhult" változat mellett dönt a kabinet. Ha bárki felkerülhet a névjegyzékre, akkor csak csekély mértékben sikerül korlátozni a visszaélések lehetőségét - mondta.

A nemzetiségek egy része azonban elutasítja a regisztrációt. A törvényben elismert tizenhárom kisebbség közül hét - a bolgárok, a görögök, a lengyelek, az örmények, a románok, a szerbek és az ukránok országos önkormányzata - nemrégiben közös közleményben tiltakozott a névjegyzék bevezetése ellen. A nagy lélekszámú kisebbségek - a cigányok, a németek, a szlovákok és a horvátok - egyetértenek a regisztrációval, de korántsem aggályok nélkül. Az Országos Cigány Önkormányzat például kezdetben elutasította, majd csak hosszas vita után egyetlen szavazat különbséggel határozott úgy, hogy mégis támogatja az ötletet.

A kormányzat egyeztetett a kisebbségek képviselőivel, és ragaszkodik a névjegyzék bevezetéséhez - hangsúlyozta lapunknak Heizer Antal. Az elmúlt években több javaslat is készült a kisebbségi választójogi szabályok módosítására, de ezeket a nemzetiségek egyöntetűen elvetették. Most legalább a kisebbségi közösségek egy részének támogatását sikerült elnyerni - mondta a hivatal elnöke.