HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kisebbségi névjegyzékvita

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  névjegyzék
2004 Január 27    Forrás: Czene Gábor-Népszabadság


Ez a cikk archív

A kormány ragaszkodik a kisebbségi választói névjegyzékhez, a nemzetiségek egy része tiltakozik a javaslat ellen.


Hirdetmény

A kormányzat elképzelései szerint külön törvény rendelkezne a kisebbségi önkormányzatok megválasztásáról. Megszűnne az elektori rendszer, a kisebbségi választásokon pedig szavazóként és jelöltként is csak azok vehetnének részt, akik regisztráltatják magukat, azaz szerepelnek a kisebbségi választói névjegyzékben. Ezzel - érvelnek a névjegyzék támogatói - megakadályozható lenne, hogy olyanok is tisztségekhez jussanak a kisebbségi önkormányzatokban, akiknek a valóságban nincs nemzetiségi kötődésük.

A kabinetnek tavaly a parlament elé kellett volna terjesztenie a kisebbségeket érintő indítványt, de tavaly decemberben a kormány további egyeztetést írt elő. A leginkább vitatott kérdés, hogy bárki feliratkozhasson-e a névjegyzékre, vagy legyenek olyan kisebbségi testületek, amelyek érdemben elbírálják, hogy a jelentkező valóban az adott nemzetiségi közösséghez tartozik-e.

Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke kérdésünkre elmondta: tart az egyeztetés, és reményei szerint a törvénytervezetet február közepéig elfogadja a kormány, így az előterjesztésről már a tavaszi ülésszakon tárgyalhat a parlament. A hivatal elnöke bízik abban, hogy végül nem a "felpuhult" változat mellett dönt a kabinet. Ha bárki felkerülhet a névjegyzékre, akkor csak csekély mértékben sikerül korlátozni a visszaélések lehetőségét - mondta.

A nemzetiségek egy része azonban elutasítja a regisztrációt. A törvényben elismert tizenhárom kisebbség közül hét - a bolgárok, a görögök, a lengyelek, az örmények, a románok, a szerbek és az ukránok országos önkormányzata - nemrégiben közös közleményben tiltakozott a névjegyzék bevezetése ellen. A nagy lélekszámú kisebbségek - a cigányok, a németek, a szlovákok és a horvátok - egyetértenek a regisztrációval, de korántsem aggályok nélkül. Az Országos Cigány Önkormányzat például kezdetben elutasította, majd csak hosszas vita után egyetlen szavazat különbséggel határozott úgy, hogy mégis támogatja az ötletet.

A kormányzat egyeztetett a kisebbségek képviselőivel, és ragaszkodik a névjegyzék bevezetéséhez - hangsúlyozta lapunknak Heizer Antal. Az elmúlt években több javaslat is készült a kisebbségi választójogi szabályok módosítására, de ezeket a nemzetiségek egyöntetűen elvetették. Most legalább a kisebbségi közösségek egy részének támogatását sikerült elnyerni - mondta a hivatal elnöke.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hamarosan megvédheti doktori disszertációját

  • „Az én cigány ruháim magyarul szólalnak meg”

  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt