2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Késik a fővárosi Cigányház kialakítása
2004. 01. 23. 00:00

Az öt éve elfogadott javaslat szerint a X. kerületben a Fehér út-Gyakorló utca-Keresztúri út-MÁV-vasút térségében épült volna fel az intézmény.

Az öt éve elfogadott javaslat szerint a X. kerületben a Fehér út-Gyakorló utca-Keresztúri út-MÁV-vasút térségében épült volna fel az intézmény. Az elképzelés a jelzett térségbe szánt tematikus park ötlete miatt elbukott. A szakbizottság 2002 nyarán az intézmény igazgatójának javaslatára határozatban támogatta azt, hogy a VIII. kerületi Tavaszmező utca 6. szám alatti ingatlant vegyék fővárosi tulajdonba e célra.

Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezésére a VIII. kerület jelezte, hogy az állami tulajdonú ingatlant bérleti joggal átadná a fővárosnak egy Orczy utcai épületért. A főpolgármesteri hivatal lakásügyi osztálya a múlt év nyarán megállapította, hogy ha a főváros átveszi az ingatlant, évi egymillió forintot kellene a kezelésére költenie, miközben ennek az összegnek az egyharmadát kapná meg a bérleti díjból.

Az ingatlan leromlott állapota miatt, illetve, mivel a fővárosi tulajdonú lakások lakbére nagyobb a VIII. kerület által kiszabottnál, a városháza lakásügyi osztálya nem javasolta az ingatlancserét. Vajda Pál főpolgármester-helyettes ezt a javaslatot terjesztette a szakbizottság elé. Tirts Tamás közölte: a bizottság tovább szorgalmazza, hogy a főváros megoldást találjon a Cigányház kialakítására. A romák az elmúlt években már több javaslatot tettek a helyszínre, ezek azonban mindig meghiúsultak, többnyire a helyiek tiltakozása miatt. A bizottsági elnök úgy tudja, hogy szinte már minden kisebbségnek van olyan bázisa, ahol közösségi rendezvényeket tarthat.