HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A CSZOSZ felszólítja az OCÖ elnökét elnökségi ülés összehívására

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kövesi, cszosz
2004 Január 22    Forrás: Index


Ez a cikk archív

A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) felszólítja Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét, hogy egy héten belül hívja össze az országos önkormányzat elnökségét rendezve a tisztázatlan kérdéseket - közölte Dógi János szerdán telefonon az MTI-vel.


Hirdetmény

" (...)szeretném felszólítani Kolompár Orbánt, hogy ne a médián keresztül harcoljunk, hanem üljünk le tárgyalóasztalhoz, és érveljen mindenki a saját igaza mellett" - hangsúlyozta a CSZOSZ elnöke.

Mint mondta, a kisebbségi önkormányzat felállítandó intézményrendszerével, a költségvetéssel kapcsolatban nagyon sok tisztázatlan kérdés van.

Dógi János elmondta, hogy kedden egyeztettek a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Lungo Drom frakció vezetőivel az OCÖ hiteles működésének helyreállítása érdekében. "Borzasztó, kaotikus állapotok uralkodnak az Országos Cigány Önkormányzat, az elnök külső szakértőkkel, és a szűk klientúrájával irányítja az egész rendszert" - hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint a CSZOSZ nem támogatja a kisebbségi névjegyzék bevezetését és a megyei irodarendszerben való roma értelmiségi emberek foglalkoztatását, mivel a pénzügyi, és infrastrukturális háttér nem áll rendelkezésre.

Horváth Aladár a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) elnöke az MTI-nek telefonon elmondta: a polgárjogi frakció akkor hoz létre együttműködést az OCÖ-n belül bárkivel, ha sikerül a legfontosabb alapelvekben és szakpolitikai kérdésekben egyetérteni.

"Alapelvnek tekintjük a többi között, hogy helyre kell állítani a törvényes rendet, a jogviták eldöntésére választott bíróságot jelöljünk ki, a vezetőségben erkölcsileg feddhetetlen embereknek kell helyet foglalni, valamint meg kell találni mindenkinek a képességéhez és felkészültségéhez mért feladatkört" - szögezte le.

Hozzátette, hogy a szakpolitikailag legfontosabb kérdések a regisztráció, az esélyegyenlőségi program, a telepfelszámolás, az EU-integráció és a gazdasági reintegráció".

Meglátása szerint egyetértés van a CSZOSZ és az RPM között abban, hogy a pártpolitikai csatákat az Országos Cigány Önkormányzaton kívülre kell helyezni, és a névjegyzék bevezetését el kell utasítani. "Erre a következő közgyűlésen sort fogunk keríteni" - tette hozzá.

Mint mondta, "mind a ketten felszólítjuk Kolompár Orbánt, hogy tartózkodjon attól, hogy az OCÖ nevében döntéseket hozzon, illetve az OCÖ állami támogatását használja bármilyen célra is." Kolompár Orbán nem jogosult az OCÖ számlája felett rendelkezni, mert információnk szerint a negyven milliós állami támogatást a képviselők egy részének megvásárlására kívánja fordítani - mondta Horváth Aladár.

Megjegyezte: az egyetértés ellenére a tárgyaláson nem születetett írásos megállapodás, mert a CSZOSZ "(...)az OCÖ törvényesen megválasztott elnökének tekinti Kolompár Orbánt, mi pedig nem".

Szavai szerint a megbeszélések a jövő héten folytatódnak.

Kolompár Orbán az MTI megkeresésére telefonon elmondta, hogy kötelessége lenne összehívni elnökségi ülést, ha a képviselők több mint fele ezt írásban kérné. "Mivel irányomban írásos kezdeményezés nem történt, és mivel a CSZOSZ elnöksége felfüggesztette a tevékenységét (...) nem tudom, hogy Dógi János és Kövesi Vilmos milyen jogon utasít engem" - hangsúlyozta.

Hozzátette: nem érti a kijelentések, mert "az elmúlt egy hónapban minden egyes döntés mellett a CSZOSZ frakciójának egységes álláspontja ott van."

A kiépítendő intézményhálózat kapcsán megjegyezte, hogy: nem tudja honnan van a CSZOSZ-nek olyan információja, hogy biztos nincs támogatási forrás a foglalkoztatásra és a bérre.

Beszámolt arról, hogy az OCÖ weboldalán hétfőn a következő kérdéseket tették fel: "Ön szerint jobb, vagy baloldali cigány politikusok gerjesztenek békétlenséget az Országos Cigány Önkormányzatban", "Kinek ártanak ezzel?"

Céluk ezzel - mint mondta -, hogy megtudják hogyan vélekednek az emberek az OCÖ-n belül kialakult konfliktusról. "Az egész kérdésnek az a fő eleme, hogy valójában ki az a roma politikus, aki dolgozott annak érdekében, hogy ez a hármas érdekcsoport összeálljon a mindenkori országos önkormányzat vezetése ellen. Ennek az embernek valóban mi az érdeke mi a célja ezekkel a lépésekkel" - tette hozzá.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt