2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

London szézezer roma bevándorlóval számol
2004. 01. 19. 00:00

A The Sunday Times azt írta, hogy a helyi roma közösségi vezetők szerint csak Csehországból több mint 100 ezer romát fog Nagy-Britanniába vonzani a brit jóléti rendszer kihasználásának esélye.

A vezető vasárnapi brit lap szerint Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és a többi csatlakozó országban 1,7 millió cigány él, s a bővítés után érkezők "ugyanúgy hozzájutnak a brit egészségügyi ellátáshoz, oktatási rendszerhez és nyugdíjkedvezményekhez, mint a britek" (valójában az uniós állampolgárok közül is csak azok, akik legálisan élnek Nagy-Britanniában, és törvényes jövedelmet mutatnak fel).

A The Sunday Times azt írta, hogy a helyi roma közösségi vezetők szerint csak Csehországból több mint 100 ezer romát fog Nagy-Britanniába vonzani a brit jóléti rendszer kihasználásának esélye. A brit kormány azzal az érvvel húzza fel az új tagállamok polgárai előtt a bevándorlási sorompókat, hogy ez kulcsfontosságú munkaerőt vonz az országba, ám kormányilletékesek is "kezdenek ráébredni a jóléti turizmus robbanásának lehetőségére" - áll a cikkben.

A lap szerint a brit belügyminisztérium különösebb hírverés nélkül felkérte a Nemzetközi Migrációs Szervezetet, hogy kezdjen felvilágosító kampányt a mintegy negyedmillió cseh roma körében, bemutatandó "a brit élet árnyoldalait". A tárca ezt megerősítette, de közölte, hogy továbbra is legfeljebb évi 5-13 ezer bevándorlóra számít az új tagállamokból.

A The Sunday Times úgy tudja, hogy Tony Blair kormányfő személyesen írt a cseh miniszterelnöknek, felpanaszolva, hogy a cseh romák máris jól szervezettnek tűnő módon érkeznek tömegével Nagy-Britanniába, "bevándorlási törvényeink előnyeit kihasználandó".

A lap szerint egy brit emberjogvédő szervezet nemrégiben elvégzett vizsgálata feltárta, hogy Prágában ma hasonló a helyzet, mint az 50-es évekbeli szegregáció idején volt az Egyesült Államokban. Az éttermekbe, szórakozóhelyekre a cigányokat rendszerint nem engedik be, sőt esetenként buszokra sem engedik felszállni őket.

Nagy-Britannia 2001-ben úgy próbálta elejét venni a cseh romák tömeges menedékkérésének, hogy egy időre a prágai repülőtérre telepített egy "előszűrő" hivatalt, amely már ott megtagadhatta a gyanúsnak talált utasok beléptetését. London annak idején azzal fenyegette meg a cseh hatóságokat, hogy ha ezt nem engedik meg, ismét életbe lépteti a vízumkényszert.