HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

London szézezer roma bevándorlóval számol

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  anglia, london
2004 Január 19    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Legalább 100 ezer kelet-európai roma utazik majd az EU-bővítés után Nagy-Britanniába, az egyetlen olyan nagy európai uniós országba, amely a kelet-európai csatlakozók előtt a bővítés pillanatától teljesen megnyitja munkaerőpiacát és jóléti rendszerét - írta a The Sunday Times.


Hirdetmény

A vezető vasárnapi brit lap szerint Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és a többi csatlakozó országban 1,7 millió cigány él, s a bővítés után érkezők "ugyanúgy hozzájutnak a brit egészségügyi ellátáshoz, oktatási rendszerhez és nyugdíjkedvezményekhez, mint a britek" (valójában az uniós állampolgárok közül is csak azok, akik legálisan élnek Nagy-Britanniában, és törvényes jövedelmet mutatnak fel).

A The Sunday Times azt írta, hogy a helyi roma közösségi vezetők szerint csak Csehországból több mint 100 ezer romát fog Nagy-Britanniába vonzani a brit jóléti rendszer kihasználásának esélye. A brit kormány azzal az érvvel húzza fel az új tagállamok polgárai előtt a bevándorlási sorompókat, hogy ez kulcsfontosságú munkaerőt vonz az országba, ám kormányilletékesek is "kezdenek ráébredni a jóléti turizmus robbanásának lehetőségére" - áll a cikkben.

A lap szerint a brit belügyminisztérium különösebb hírverés nélkül felkérte a Nemzetközi Migrációs Szervezetet, hogy kezdjen felvilágosító kampányt a mintegy negyedmillió cseh roma körében, bemutatandó "a brit élet árnyoldalait". A tárca ezt megerősítette, de közölte, hogy továbbra is legfeljebb évi 5-13 ezer bevándorlóra számít az új tagállamokból.

A The Sunday Times úgy tudja, hogy Tony Blair kormányfő személyesen írt a cseh miniszterelnöknek, felpanaszolva, hogy a cseh romák máris jól szervezettnek tűnő módon érkeznek tömegével Nagy-Britanniába, "bevándorlási törvényeink előnyeit kihasználandó".

A lap szerint egy brit emberjogvédő szervezet nemrégiben elvégzett vizsgálata feltárta, hogy Prágában ma hasonló a helyzet, mint az 50-es évekbeli szegregáció idején volt az Egyesült Államokban. Az éttermekbe, szórakozóhelyekre a cigányokat rendszerint nem engedik be, sőt esetenként buszokra sem engedik felszállni őket.

Nagy-Britannia 2001-ben úgy próbálta elejét venni a cseh romák tömeges menedékkérésének, hogy egy időre a prágai repülőtérre telepített egy "előszűrő" hivatalt, amely már ott megtagadhatta a gyanúsnak talált utasok beléptetését. London annak idején azzal fenyegette meg a cseh hatóságokat, hogy ha ezt nem engedik meg, ismét életbe lépteti a vízumkényszert.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt