2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Év végéig kifizetik a roma kárpótlást
2004. 01. 09. 00:00

A Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkára arról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy a több mint három és fél ezer kárpótlási igény közül mennyit fogad el az IOM.

A Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkára arról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy a több mint három és fél ezer kárpótlási igény közül mennyit fogad el az IOM. Mint mondotta: a nemzetközi szervezet jelenleg a kérvényeket, illetve a csatolt dokumentumokat dolgozza fel. Az elbírálásokat nehezíti, hogy jelentős számú roma túlélő nem képes hitelt érdemlően - írásos dokumentumokkal - bizonyítani érintettségét, vagyis azt, hogy annak idején, a német területen lévő táborok egyikében rabszolgamunkára kényszerítették.

A tapasztalatok szerint zökkenő-mentesebben folyik az osztrák Megbékélés Alapítvány által lebonyolított kárpótlás, amelyet itthon a Magyarországi Zsidó Közalapítvány (Mazsök) koordinál.

Információink szerint azonban több vidéki rendőrkapitányság - például Püspökladány vagy Nagykáta - nyomozást kezdett, mert nagy számban nyújtottak be kárpótlási igényt olyanok is, akiket a háborúban nem hurcoltak el Ausztriába.