HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A vállalkozni képes romák élhetnek jobban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár
2004 Január 09    Forrás: Kossuth Rádió-Cigányfélóra


Ez a cikk archív

Létezik egy nagyon friss kutatási anyag, amely szerint 1990-ben a romák 32,8 százaléka volt létminimum alatt élő szegény ember. Ma, tizenöt évvel a rendszerváltás után közel 72 százalékos ez az arány, tehát 40 százaléknyi a romlás. Mindent meg kell tennie a magyar kormánynak az OCÖ-vel karöltve, hogy a roma szegények aránya megint 30 százalékra csökkenjen vagy - nyilvánvaló - még kevesebbre - véli Kolompár Orbán elnök.


Hirdetmény

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint nagyon nehéz lesz a roma társadalomnak akkor talpra állnia, amikor már teljes jogú tagjává válunk az Európai Uniónak.

"- Látom ebben a kormányban a szándékot, az akaratot a maga programtervezetével, a maga elképzelésével, de csak ha a programok végrehajtása során az egyszerű kistelepüléseken elérnek a romákhoz a programok eredményei, akkor beszélhetünk előrelépésről - mondja - az eredményeket a telepfelszámolási programokban és a foglakoztatási programokban lehet majd mérni. Nagyon örvendetes, hogy a kormány azt mondja, hogy négyszázhatvanhárom cigánytelepből négy év alatt, 2006-ig kettőszázat vagy kettőszázötvenet fel fog számolni. Ha ebből százat felszámol, akkor én, mint az OCÖ elnöke fejet hajtok a mostani kormány előtt, hiszen erre az elmúlt időszakban nem igazából volt precedens."

Az OCÖ-nek megvan a saját programtervezete a telepfelszámolással kapcsolatban, de az is nyilvánvaló, hogy ezt a programot egyeztetni kell a programot bonyolító szaktárcával. Úgy tudjuk, hogy az Esélyegyenlőségi Minisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium közösen fogják ezt a programot koordinálni. A következő lépés azonban a megélhetési lehetőségek megteremtése. "Ha a telepfelszámolás után a roma tulajdonos nem lesz amiből fenntartsa, karbantartsa, időnként felújítsa azt a lakást, vagy be tudja rendezni normálisan, akkor vissza fogunk süllyedni ugyanoda és ujjal fognak majd ránk mutogatni a kormány és a nem roma emberek, hogy lám, új házat kaptak és lelakták, nem tartják karban. Tehát a lakhatási és a foglalkoztatási programok mindenféleképpen egyszerre kell, hogy beinduljanak."

A romák hatvan-hetven százaléka a munkaképes népességet tekintve sajnos tartósan munkanélküli és nem igazából teremtődnek meg számukra azok a tartós munkahelyteremtő beruházások vagy munkahelyteremtő programok, amelyekből a romák akár egy-kétéves távlatban is érezhetnék azt, hogy most két évig lesz munkám, és most két évig nem lesz ilyen problémám.

Az OCÖ elnöke az uniós csatlakozás romákra várható hatásáról úgy vélekedik: "Az európai uniós munkaerőpiacokon meg fognak tudni élni, hiszen tudjuk, hogy Európában a - hogyan is szoktuk mi ezt mondani? - a piszkos munka elvégzésére most is hol a magyarok, hol az ukránok, hol a románok és nagyon nagy részben a romák vállalkoznak; de nyilvánvalóan nem azokkal az árakkal, ami itt van nálunk, Magyarországon. Tehát a romák azon rétegének, amely majd tud vállalkozni, annak egy kicsivel jobb lesz, de az egyszerű roma állampolgárnak az első években biztos, hogy nem."
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt