2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A vállalkozni képes romák élhetnek jobban
2004. 01. 09. 00:00

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint nagyon nehéz lesz a roma társadalomnak akkor talpra állnia, amikor már teljes jogú tagjává válunk az Európai Uniónak.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint nagyon nehéz lesz a roma társadalomnak akkor talpra állnia, amikor már teljes jogú tagjává válunk az Európai Uniónak.

"- Látom ebben a kormányban a szándékot, az akaratot a maga programtervezetével, a maga elképzelésével, de csak ha a programok végrehajtása során az egyszerű kistelepüléseken elérnek a romákhoz a programok eredményei, akkor beszélhetünk előrelépésről - mondja - az eredményeket a telepfelszámolási programokban és a foglakoztatási programokban lehet majd mérni. Nagyon örvendetes, hogy a kormány azt mondja, hogy négyszázhatvanhárom cigánytelepből négy év alatt, 2006-ig kettőszázat vagy kettőszázötvenet fel fog számolni. Ha ebből százat felszámol, akkor én, mint az OCÖ elnöke fejet hajtok a mostani kormány előtt, hiszen erre az elmúlt időszakban nem igazából volt precedens."

Az OCÖ-nek megvan a saját programtervezete a telepfelszámolással kapcsolatban, de az is nyilvánvaló, hogy ezt a programot egyeztetni kell a programot bonyolító szaktárcával. Úgy tudjuk, hogy az Esélyegyenlőségi Minisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium közösen fogják ezt a programot koordinálni. A következő lépés azonban a megélhetési lehetőségek megteremtése. "Ha a telepfelszámolás után a roma tulajdonos nem lesz amiből fenntartsa, karbantartsa, időnként felújítsa azt a lakást, vagy be tudja rendezni normálisan, akkor vissza fogunk süllyedni ugyanoda és ujjal fognak majd ránk mutogatni a kormány és a nem roma emberek, hogy lám, új házat kaptak és lelakták, nem tartják karban. Tehát a lakhatási és a foglalkoztatási programok mindenféleképpen egyszerre kell, hogy beinduljanak."

A romák hatvan-hetven százaléka a munkaképes népességet tekintve sajnos tartósan munkanélküli és nem igazából teremtődnek meg számukra azok a tartós munkahelyteremtő beruházások vagy munkahelyteremtő programok, amelyekből a romák akár egy-kétéves távlatban is érezhetnék azt, hogy most két évig lesz munkám, és most két évig nem lesz ilyen problémám.

Az OCÖ elnöke az uniós csatlakozás romákra várható hatásáról úgy vélekedik: "Az európai uniós munkaerőpiacokon meg fognak tudni élni, hiszen tudjuk, hogy Európában a - hogyan is szoktuk mi ezt mondani? - a piszkos munka elvégzésére most is hol a magyarok, hol az ukránok, hol a románok és nagyon nagy részben a romák vállalkoznak; de nyilvánvalóan nem azokkal az árakkal, ami itt van nálunk, Magyarországon. Tehát a romák azon rétegének, amely majd tud vállalkozni, annak egy kicsivel jobb lesz, de az egyszerű roma állampolgárnak az első években biztos, hogy nem."