2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vasi szocialista tagtoborzó
2004. 01. 05. 00:00

Tavaly augusztusban Tóth Csaba, az MSZP vasi alelnöke ebédet adott a megyei roma vezetőknek. Azt kérte, hogy léptessünk be minél több romát a szocialista pártba.

Tavaly augusztusban Tóth Csaba, az MSZP vasi alelnöke ebédet adott a megyei roma vezetőknek. Azt kérte, hogy léptessünk be minél több romát a szocialista pártba - idézi fel a történet kezdetét Horváth Csaba. - Az alelnök úr akkor átadott nekem 600 üres belépési nyilatkozatot, amit én szétosztottam a helyi kisebbségi önkormányzatok vezetői között. Néhány héttel később elkezdtem összegyűjteni a kitöltött formanyomtatványokat.

Azt Tóth Csaba is elismeri, hogy több száz kitöltetlen belépési nyilatkozatot adott át a roma vezetőnek, ám szerinte a találkozót nem ő kezdeményezte, állítása szerint arra éppen Horváth Csaba kérésére került sor.

- Horváth úr még a nyáron azt kérte tőlem, hogy segítsem őt a politikai ambíciói kiteljesítésében, ezért elkísértem Csík Tamáshoz, az MSZP országos roma tagozatának elnökéhez - állítja a szocialisták vasi alelnöke. - Csík azt javasolta Horváth Csabának, hogy hozzon létre egy MSZP-s roma tagozatot Vasban, amellyel megalapozhatná a politikai karrierjét. Horváthnak tetszett az ötlet, azt állította magáról, hogy nagyon népszerű a vasi romák körében, épp ezért akár 600-800 tagot is be tudna szervezni egy helyi MSZP-s cigány tagozatba. Ezért adtam át neki az üres belépési nyilatkozatokat.

A párttagtoborzó munka azonban csak néhány hétig tartott, október végén maga Horváth Csaba állította le a szervezést. Ekkor még szó sem volt a párttagságért ígért pénzről.

- Azért állítottam le az akciót, mert tudomásomra jutott, hogy Tóth Csaba valójában az MSZP-n belüli hatalmi harcokhoz akarja felhasználni a több száz új roma belépőt - állítja Horváth Csaba. - Addigra már 150 kitöltött belépési nyilatkozatot átadtam a szocialisták megyei alelnökének, de azokat azonnal visszakértem tőle. A később begyűjtött további 450 nyilatkozatot pedig már nem is továbbítottam, mindegyiket megsemmisítettem.

Horváth Csaba azt mondja: ezek után felkereste mind a 150 új roma MSZP-tagot, és egyenként aláíratta velük a kilépési nyilatkozatokat. Szavai szerint az érintetteknek nem okozott különösebb lelkiismereti konfliktust a dolog: ahogy a belépésre is könnyen rá lehetett venni őket, úgy a kilépés miatt sem izgatták magukat különösebben.

- Megértettem velük, hogy csak játékszernek tekintették őket egy politikai játszmában, amelyhez azonban a cigányok nem asszisztálhatnak - érvel a vasi roma vezető.

Horváth Csaba szerint december elején hat roma kisebbségi vezető is azzal fordult hozzá, hogy több szocialista pártaktivista - köztük Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) vasi elnöke - kereste fel őket, és minden egyes pártba belépő romáért 500-1000 forintot ajánlottak fel a számukra.

- Szabó Bálint egy számomra ismeretlen fiatalember társaságában jött el hozzám, és azt mondta, hogy meg kell erősíteni a vasi MSZP-t, ezért új roma tagokat akarnak beléptetni a pártba - állítja Horváth Mihály, a rábapatyi CKÖ korábbi elnöke. - Szabó Bálint Horváth Csabára hivatkozva ingyenes rendezvényeket ígért, meg a gyerekeknek táborozási lehetőségeket, nekem meg minden belépő után ezer forintot. Átadott több üres belépési nyilatkozatot. A faluban huszonhárman írták alá a papírt. Nem kellett őket különösebben győzködnöm, szinte az első szóra beléptek a pártba. Amikor összegyűltek a nyilatkozatok, felhívtam Horváth Csabát, aki viszont az egész akcióról semmit sem tudott, és azt kérte, hogy azonnal vigyem el hozzá az aláírt belépési nyilatkozatokat. Át is adtam neki a papírokat. Így aztán egy fillért sem kaptam a munkámért.

Horváth Csaba szerint még idejében sikerült leleplezni az etikátlan tagtoborzót, így egyetlen helyen sem kaptak pénzt a roma kisebbségi vezetők a pártba belépők után.

A kirobbant botrány szocialista szereplői azonban cáfolják Horváth Csaba vádjait. Tóth Csaba például - akiről a megyei CKÖ vezetője azt állította, hogy feltehetőleg az ő megbízásából folyt az egész akció - kérdésünkre közölte: senkinek sem adott utasítást arra, hogy pénzt vagy bármi mást ígérve szervezzen be romákat a pártba.

- Az MSZP-be nem is lehet úgy belépni, hogy valaki valahol aláír egy belépési nyilatkozatot, azt odaadja valakinek, és ezzel minden rendben is van - mondja Tóth Csaba. - A pártba ugyanis csak a helyi szervezetek vehetnek fel tagokat, így tehát semmi értelme sem lett volna annak, hogy valaki összegyűjtse saját magának a kitöltött belépési nyilatkozatokat.

Szabó Bálint érthetetlennek tartja a roma vezetők vádjait. Állítása szerint ugyanis soha, senkinek nem ígért pénzt új MSZP-tagok toborzásáért.

- Kénytelen voltam rágalmazás miatt pert indítani Horváth Csaba ellen - folytatja Szabó Bálint.

Ugyancsak perrel fenyegette meg a vasi roma vezetőt Szabó Lajos, az MSZP megyei elnöke is, aki Szűcs Gáborral, a párt megyei szövetségi tanácsának elnökével közösen kiadott közleményében felszólította Horváth Csabát, hogy legkésőbb december 31-ig hozza nyilvánosságra az állításait igazoló bizonyítékokat, különben a párt megyei szervezete jogi úton követel elégtételt a rágalmazásért.

- Nincsenek más bizonyítékaim, mint a megmaradt belépési és a kilépési nyilatkozatok, valamint a helyi roma vezetők szavai. Nekem ennyi éppen elég. De ha kell, akkor a bíróságon mindannyian megismétlik majd a vallomásukat - állítja Horváth Csaba.

Időközben nyilatkozatot adott ki az országos CKÖ is, amelynek elnökhelyettese, Kövesi Vilmos elhatárolódott Horváth Csaba kijelentéseitől, és felszólította a vasi roma vezetőt, hogy hagyja abba a sárdobálást azok ellen, "akik valódi lépéseket tesznek a romák integrálódása és társadalmi felemelkedése érdekében."

- Nem értem Kövesi úr nyilatkozatát, hiszen én az MSZP-t, mint pártot egyáltalán nem bántottam, csupán azok ellen emeltem fel a szavamat, akik etikátlan módon akarják felhasználni a romákat a saját politikai karrierjük építése érdekében - mondja Horváth Csaba.

Az MSZP vasi romatoborzójának valamennyi körülményét valószínűleg a bíróságon lehet majd tisztázni. Az eset azonban felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a nagyobbik kormánypárt vasi szervezetének etikai bizottsága már hónapok óta vizsgálatot folytat egyes alapszervezetek elmúlt évi ugrásszerű taglétszám-emelkedésének körülményeiről.

Szabó Lajos megyei elnök nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Arra sem tett ígéretet, hogy az etikai vizsgálat lezárása után a nyilvánosság elé tárja a bizottság megállapításait. Rajta kívül több más vasi szocialista politikus is úgy gondolta: nem lenne szerencsés, ha névvel nyilatkozna. Név nélkül viszont többen is elmondták a botránnyal kapcsolatos véleményüket. Ez is azt bizonyítja, hogy pozícióharc dúl az MSZP vasi szervezetében. Ezt támasztja alá, hogy - neve elhallgatását kérve - több szombathelyi és megyei MSZP-vezető is megerősítette: a botrányos ügy hátterében szerintük az áll, hogy egy éve komoly hatalmi harc folyik a párt vasi szervezetében.

- Rövid idő alatt vészesen eltolódtak az arányok a megyei szervezet irányításában - állítja a párt egyik szombathelyi elnökségi tagja. - Az történt, hogy a kőszegi alapszervezet taglétszáma néhány hónap alatt tízszeresére emelkedett, így a helyi szervezet delegáltjai többségbe kerültek a megyei küldöttközgyűlésben. Ennek következményeként olyan emberek kerültek be például a megyei elnökségbe, akik csupán egy évvel ezelőtt léptek be a pártba.

A szocialista párt alapszabálya szerint jelenleg szinte alig vannak kötöttségei a tagfelvételnek. Minden 16 évesnél idősebb személy párttag lehet, csak ki kell töltenie egy belépési nyilatkozatot, amelyről a helyi alapszervezet taggyűlése dönt. Az alapszabály szerint azonban a tagfelvétel nem utasítható vissza, ha a jelölt megfelel az egyébként könnyen teljesíthető feltételeknek.

- Márpedig ez komoly veszélyt jelent, mivel a párt úgy épül fel, hogy a döntéshozó szerveibe az alapszervezetek létszámarányosan adják a küldötteket, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy nagyobb létszámú csoport átveheti akár egy egész megye irányítását is - állítja egy vasi szocialista politikus.

Gódor József, a kőszegi önkormányzat MSZP-frakciójának vezetője - korábbi városi elnök - is úgy látja: etikátlan módszerek alkalmazásával nőtt néhány hónap alatt a sokszorosára a kőszegi pártalapszervezet létszáma.

- A rendszerváltozás óta stabilan negyven-ötven tagja volt a kőszegi csoportnak, az elmúlt évben aztán hirtelen négyszáznál is többen lettünk - mondja Gódor József. - A nálunk jóval nagyobb Szombathelyen például 250 tagja sincs a pártnak. A tavalyi tisztújítás előtt szembesültünk azzal, hogy váratlanul megnőtt a belépők száma, az új tagok szavazataival pedig szinte puccsszerűen állították fel a korábbi vezetőket, akiknek a székét az újdonsült, alig néhány hetes MSZP-tagok foglalták el.

Táncsics Péter, a kőszegi alapszervezet egy éve megválasztott vezetője, aki időközben az MSZP megyei elnökségének is tagja lett, azt mondja: a változások a szabályok betartásával történtek. Hozzátette: nem lepődött meg azon, hogy az új vezetés megválasztása konfliktusokat szült.

- Elsősorban az új vezetési stílusnak, a pártélet megújításának köszönhető, hogy többszörösére nőtt az MSZP kőszegi taglétszáma - állítja Táncsics Péter. - Nem fantomtagokról van szó, hanem hús-vér emberekről, akik azért léptek be a pártba, mert értelmes programokat tudtunk nekik kínálni. Majálisokat, sportnapokat, helyi klubéletet szerveztünk, így nem csoda, ha főleg a húszas-harmincas generáció tagjai csatlakoztak hozzánk. A több mint négyszázas taglétszám pedig nemcsak a kőszegi belépőknek, hanem 17 környékbeli falu fiataljainak, valamint a szombathelyi szervezet munkájából kiábrándult tagok átlépésének is köszönhető.

Több vasi szocialista politikus azonban veszélyesnek tartja a kőszegi példát.

- A furcsa taglétszám-növekedés etikai vizsgálatát a párt szombathelyi elnöksége kezdeményezte, miután tudomásunkra jutott, hogy a belépési nyilatkozatok körül nincs minden rendben - állítja a vasi megyeszékhely MSZP-elnökségének egyik névtelenséget kérő tagja. - Már az is gyanús volt, hogy a belépési nyilatkozatokat a kőszegi elnökség a megyei pártiroda többszöri kérésére sem adta át. Információink szerint egész családok írtak alá belépési nyilatkozatokat, s olyan személyeket is nyilvántartásba vettek, akik maguk nem is írtak alá belépési dokumentumot.

Táncsics Péter viszont azt mondja: nyugodt lelkiismerettel áll az etikai vizsgálat elé, a kőszegi szervezetnek ugyanis nincs takargatnivalója. Szerinte ugyanis minden tagfelvétel szabályos volt, s ezt bizonyítani tudja.

- A 2002-es parlamenti választásokon a szocialista pártnak egyetlen vasi egyéni jelöltje sem jutott be a parlamentbe, így inkább örülni kellene annak, hogy jön egy új generáció, amelynek a tagjai 2006-ban eséllyel vehetik majd fel a harcot a jobboldali vasi politikusokkal - mondja Táncsics Péter.

Szabó Bálint szerint a roma tagok toborzásával kapcsolatos botrány kirobbantóit is a vasi MSZP soraiban kell keresni. A Fibisz megyei elnöke - aki 2002-ben független jelöltként, fideszes támogatással indult harcba a csepregi polgármesteri székért - egyébként már hónapok óta támadások kereszttüzében áll. Ellenfelei szerint fiktív belépési nyilatkozatokkal szervezett vasi Fibisz-csoportokat, majd a papíron több száz fős fantomszervezettel megyei elnökké választatta magát. Szabó szerint rágalomhadjárat folyik ellene, az irányítása alatt egy év alatt létrehozott 19 vasi Fibisz-szervezetnek csaknem 400 aktív tagja van. A Fibisz országos elnöksége 2003-ban négy alkalommal rendelte el a Fibisz Vas megyei szervezetének a létrehozását, ám eddig minden próbálkozás kudarcot vallott.

- A párton belül sokan rossz szemmel nézik, hogy egy éven belül több fiatal szocialista politikus - köztük Tóth Csaba, Táncsics Péter, valamint jómagam is - vezető szerepet kapott a párt megyei vezetésében - állítja a vasi Fibisz elnöke. - Meggyőződésem szerint a támadások mögött az egyre inkább háttérbe szoruló régi káderek állhatnak.

Az MSZP szombathelyi elnökségének egyik - ugyancsak a névtelenséghez ragaszkodó - fiatal tagja szerint viszont nem generációs problémáról van szó:

- Nincs itt semmiféle új vezetési stílus meg fiatalos lendület - állítja a politikus. - Inkább arról van szó, hogy egy újonnan felbukkant vállalkozói réteg az MSZP alapszabályának gyengeségét kihasználva igyekszik betelepíteni az embereit a párt vezető pozícióiba. A recept egyszerű: a politikai karrierjét építő személynek csak fel kell duzzasztania az egyik alapszervezet taglétszámát, és hamarosan akár megyei elnökségi tag is lehet belőle, ahonnan már csak egy ugrás egy előkelő hely megszerzése a párt megyei vagy országos választási listáján.

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese kérdésünkre válaszolva elismerte: az elmúlt hónapokban több megyében is problémát okozott a párt gyors taglétszám-gyarapodása.

- Az MSZP 2004 októberére tervezi az alapszabály módosítását, amikor minden bizonnyal változtatni fogunk a párt tagfelvételi rendszerén is - mondja Szili Katalin. - Úgy gondolom, hogy a tagfelvétel nyílt rendszerén nem kellene szigorítanunk, ám szeretnénk megtalálni azokat a garanciális elemeket, hogy hirtelen létszámnövekedéssel ne lehessen manipulálni az egyes alapszervezetek, s a döntéshozó fórumok munkáját. A feltűnő aránytalanságok ugyanis akár az MSZP demokratikus működését is veszélyeztethetik.



Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök