2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Európa élvonalában a magyar cigány labdarúgók
2003. 12. 15. 00:00

- Nehéz volt a kezdet?

- Inkább úgy fogalmaznék, hogy igen sok szervezőmunka kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a balassagyarmati rendezvény. Nyolc évvel ezelőtt egyébként 11 megye küldte el ide a játékosait. A sorsdöntő összecsapásra jómagam és Puskás "Öcsi" bácsi válogattuk ki a két csapat tagjait.

Õ választott először, és a "nagyokat" a magas növésűeket tette a csapatába, majd azt mondta: Na cigánygyerek, most te választhatsz a "kicsik" közül.

- Le is zajlott a mérkőzés. A szurkolók meg azt látták, hogy a mérkőzés végét jelentő hármas sípszót követően Puskás Öcsi bácsi téged elkezd kergetni a játéktéren. Mi történt?

- Hát az, hogy 3-2-re mi, a "kicsik" csapatával legyőztük az ő első "merítésű" csapatát. Ezért Öcsi bácsi meg csak zavargált a pályán, miközben kiabálta: Megállj cigánygyerek elverlek, mert legyőzted a csapatomat.

- Mikor volt az első hivatalos mérkőzésetek?

- Még ez év májusában az osztrák Oberwarthban léptünk pályára. Az MLSZ-vezetés mellett velünk utazott Hidegkúti, Buzánszky és Grosics, akik az Aranycsapat játékosai voltak. Nem mondom, volt egy kis rinyálás a mérkőzés előtt, de ez már a találkozó első perceiben elmúlt. Végül fölényes 17-1-es győzelmet arattunk a sógorok válogatottja ellen. Itt mondanám el, hogy ifjúsági csapatunk is nyert 13-0 arányban.

- Kérlek, röviden tekintsük át a nyolc év történéseit.

- A magyar cigányválogatott nyolc év alatt 65 nemzetközi találkozón vett részt. Eddig 64-szer győztesen hagytuk el a játékteret, tavaly Kassán szenvedtük el az egyetlen vereségünket. Tehát a statisztikánk nagyon jó képet mutat. A közelmúltban lemásolva a több évtizeddel ezelőtti magyar-angol mérkőzés eredményét, mi cigányok is 7-1-re vertük meg az angolok válogatottját itthon. Néhány napja Bosznia-Hercegovinából térhettünk haza tarsolyunkban egy 3-0-ás győzelemmel.

- Európában ma hány ország rendelkezik cigány labdarúgó-válogatottal?

- Legutóbb éppen itt Bosznia-Hercegovinában alakult meg a cigány labdarúgó-válogatott, így ma már 14 országban van hivatalos szervezete a fociszerető kisebbségnek.

- Nógrádi játékosok is vannak a nemzeti tizenegyben?

- Igen. A nógrádi cigányszármazású játékosoknak mindig is kiemelt szerep jutott a magyar csapatban. Korosztályos válogatottjainkban ma is számtalan nógrádinak biztosítunk játéklehetőséget. Nagyválogatottunkban általában a kapus Oláh Tibor mellett Mátyás Zsolt, Petrovszki István, Oláh II. Tibor, Kardos István és Tátrai Attila szerepel. Ettől korábban azért jóval többen kaptak szereplési lehetőséget, de itt is megjelent a pénz, így azokat, akik túlzott anyagi követeléssel éltek, a továbbiakban nem vettük figyelembe a válogatott összeállításánál.

- Miből tartja fenn magát a szervezet?

- Azt se bánom, ha most sokaknak nem fog tetszeni a válaszom, de úgy igaz, hogy mi inkább a "magyarok" pénzéből, mintsem a sokat ígérő, de azt általában be nem tartó cigány vállalkozók támogatásából tartjuk fenn magunkat.

Az MLSZ mellett jelentős segítséget kapunk a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkárától, Mesterházy Attilától, a politikus Herényi Károlytól, vagy például egy ceglédi vállalkozótól, Németh Lászlótól.

- Szakmailag kik végzik a csapatok felkészítését?

- Jómagam menedzseri munkája mellett a felnőttek szakmai irányítója Földesi Károly, pályaedzője Hagymási Zoltán. A korosztályos válogatottak munkáját Gulácsi Sándor fogja össze. Itt mondanám el, hogy Nógrád megye sportvezetésével is igen jó a kapcsolatunk, Répássy László, Ferencz Gyula és korábban Pusnik Zoltán sokat segített.

- Legemlékezetesebb mérkőzésetek?

- Néhány évvel ezelőtt Bulgáriában a CSZKA Szófia fiókcsapatával játszottunk. Előtte a nagykövetségen tartott fogadáson azt kérték tőlünk, próbáljuk már meg valahogy tartani magunkat az erős bolgárokkal szemben, ne kapjunk már öt gólnál többet. Erre mi rúgtunk nekik ötöt. Ezen a találkozón is volt nógrádi a csapatban a palotási Farkas Attila személyében.

- Milyen terveitek vannak a közeljövőben?

- Foci, foci és foci. Egyszóval korosztályos válogatottunk írországi vendégszereplés előtt áll, a felnőttek pedig az angol Arsenal ellen vívják meg visszavágó mérkőzésüket. Remélhetőleg ezen a találkozókon is újabb győzelmeket szerzünk, ezzel is tovább öregbítve a ma már Európa élvonalához tartozó magyar cigány labdarúgók hírnevét.