HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OCÖ: Érthetetlen a RPM sajtónyilatkozata

betűméret csökkentése betűméret növelése
2003 December 04    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az Országos Cigány Önkormányzat érthetetlennek tartja a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) sajtónyilatkozatát, a kisebbségi és a választójogi törvény módosításával kapcsolatos aggályait. A szervezet vezetői a sajtón keresztül folyamatosan arra törekszenek, hogy lejárassák az Országos Cigány Önkormányzatot, holott többen közülük a képviselő testület tagjai, mégsem járulnak hozzá konstruktív javaslatokkal annak munkájához.


Hirdetmény

Az OCÖ 2003. november 28-i Közgyűlésén részt vettek a Roma Polgárjogi Frakció egyes képviselői, részükről sem a kisebbségi, sem a választójogi törvény módosításával kapcsolatban nem hangzott el érdemi javaslat. Ezek után a Közgyűlés határozatával szemben utólagos támadást intézni komoly felelőtlenség, főkképpen, ha ez a nyilvános támadás megkísérli félremagyarázni a választói névjegyzék, vagyis a regisztráció lényegét.

Tény, hogy a magyarországi romák többsége tart a regisztrációtól, az általános vélekedés szerint ez egyfajta "összeírás", amivel esetlegesen sérülhet az egyéni etnikai identitás. Ezt a vélekedést, a létező és jogos félelmeket egyik pillanatról a másikra megváltoztatni, eloszlatni nem lehet. Nem szabad azonban, hogy e javaslat visszásságait kiemelve még bizonytalanabbá tegyük a cigányságot, hiszen akkor valóban bekövetkezhet az a szomorú állapot, hogy a szavazásra jogosult romák töredéke jelenik meg csupán a kisebbségi önkormányzati választáson, és így a cigány kisebbségi önkormányzatok száma ténylegesen harmadára, negyedére csökken. Nekünk, az OCÖ képviselőinek, és más, felelősen politizáló roma vezetőknek az a feladatunk, hogy felkészítsük a magyarországi romákat erre az új helyzetre, és segítsünk, hogy a kisebbségi képviselet tovább erősödjön, ennek biztosításához a jelek szerint az RPM más utakat vél felfedezni.

Vajon miért mond ellent saját, korábbi állításának a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetése, vajon miért mond ellent Zsigó Jenő tíz éve hangoztatott véleményének, hogy a romák válasszák meg saját vezetőiket, önkormányzati képviselőiket?

Tájékoztatásképpen közölnünk kell: a módosított törvény biztosítani fogja, hogy csak azokon a településeken legyen kiírva kisebbségi választás, ahol ténylegesen található roma közösség (védett települések), tehát örömmel jelenthetjük ki, hogy az RPM javaslatának részben eleget teszünk. A továbbiakban említett, a közvetlen demokrácia útján történő választást nem tartjuk kivitelezhetőnek, igaz, ez a javaslat a 400 főt meg nem haladó közösségekre vonatkozik. A 400 fő feletti közösségek esetében nem látjuk értelmét az önkormányzati választástól eltérő napon külön kisebbségi választás rendezésének, mert a közéleti aktivitásukat tekintve amúgy is passzív cigány állampolgárokat így egymás után kétszer kellene ösztönözni, hogy a lakóhelyükön megnyitott szavazókörökhöz járuljanak. Utóbbi javaslat egyébként elhangzott az OCÖ november 28-i Közgyűlésén, ám azt a jelenlévők elsöprő többséggel elvetették (A javaslat gazdája a Roma Parlament vezetője, Zsigó Jenő volt, aki azonban a regisztrációról tartott név szerinti szavazáson már nem vett részt).

Újabb érdekes kitételként láthatjuk az RPM közleményében a listás szavazás gondolatát, ezzel kapcsolatban a teljes körű tájékoztatás érdekében közölnünk kell: a kisebbségi (területi és országos) önkormányzati képviselők választása a jövőben listás szavazással fog történni, a tervezetnek ezen fejezetét ugyanis a Közgyűlés elfogadta.

Vállaljuk, vállalnunk kell, hogy a magyarországi cigányságot a valós és hatékony érdekérvényesítés útjára tereljük, ezért mindannyiunk számára rendkívüli fontossággal bír, hogy e törvény módosításának ne legyenek káros hatásai. Addig azonban, amíg egyesek hangzatos, logikusan szerkesztett gondolatok mentén riogatják a cigány társadalmat, a sajtón keresztül közvetítik szakmai jellegű javaslataikat, közös céljaink megvalósítását akadályozzák.

Tisztelettel felkérjük az RPM vezetőit, hogy értékes, konstruktív javaslataik egyeztetésére használják a megfelelő szakmai és politikai fórumokat, véleményüket megfelelő időben és helyen fejezzék ki. Köztudomású, néhányan közülük az Országos Cigány Önkormányzat képviselői, és mint azt a november 28-i Közgyűlésen bejelentették, részt kívánnak venni önkormányzatunk munkájában. Ezek után tudomásul kell venniük, hogy egy demokratikus alapelvek szerint működő köztestületben (vagyis az OCÖ-ben) a többségi akaratot mindenkinek figyelembe kell venni !

Kolompár Orbán
az Országos Cigány Önkormányzat
elnöke
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt