2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Strasbourgban keresik igazukat a hazazavart koszovói romák
2003. 12. 02. 00:00

Az ERRC szerint a macedón állam megsérti a nemzetközi egyezményeket azzal, hogy a megfigyelők tiltakozása ellenére visszaküldi a menekülteket a számukra továbbra is veszélyes országba.

A négy évvel ezelőtti koszovói válság idején a romák mind a szerbek, mind az albánok üldözésének ki voltak téve, így 1999-ben több tízezer roma hagyta el otthonát és menekült a pogromok elől a környező országokba.

A különböző nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az ország máig rendkívül veszélyes a hazatérő romák számára, annál is inkább, mert a koszovói hatóságok látványosan szemet hunynak a - nem egyszer halállal végződő -- cigányellenes atrocitások fölött.

Figyelemre méltó, hogy miközben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint is az elmúlt években folyamatosan tapasztalt roma ellenes erőszak kapcsán egyetlen egyszer sem indult bűnvádi eljárás Koszovóban, az ENSZ és a macedón állam azzal az indokkal számolja fel menekülttáborait Szkopjében, hogy mára elmúlt a veszély.

Az ERRC szerint a macedón állam megsérti a nemzetközi egyezményeket azzal, hogy a megfigyelők tiltakozása ellenére visszaküldi a menekülteket a számukra továbbra is veszélyes országba. A jogvédő szervezet ezért a napokban több hazazavart roma menekült családot képviselve a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordult jogorvoslatért.