HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nemzetiségi vezetőkkel találkozott az államfő

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, mádl
2003 December 02    Forrás: Index.hu


Ez a cikk archív

A kisebbségi joganyag módosítása és a nemzetiségek parlamenti képviseletének megteremtése került szóba egyebek mellett Mádl Ferenc köztársasági elnök és az Országos Kisebbségi Önkormányzatok vezetőinek hétfői budapesti találkozóján.


Hirdetmény

A mintegy kétórás megbeszélésen a 13 országos önkormányzati elnök közül 12-en vettek részt; külföldi útja miatt nem volt jelen az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat vezetője.

A tanácskozást követően Mádl Ferenc köztársasági elnök az MTI-nek elmondta: az asszimiláció erősödése miatt indokolt lenne jobban támogatni a kisebbségeket, növelni, illetve fenntartani a számukra biztosított lehetőségeket. Emellett szükség van arra, hogy saját erőfeszítéseiket is növeljék - fűzte hozzá.

A köztársasági elnök véleménye szerint fontos lenne, hogy a most készülő kisebbségi törvény módosítása, illetve a kisebbségi választásokra vonatkozó törvény kellő egyeztetés mellett szülessen meg, mert egyik-másik rendelkezést - mint például a névjegyzék kérdését - illetően nézetkülönbségek vannak a kisebbségek elnökei között.

Elmondta, hogy a tanácskozáson - a többi között - szó esett a kisebbségi nyelvoktatásról, a kisebbségek parlamenti képviseletéről, valamint konkrét kérdések kapcsán kollégium, művelődési ház, templom építéséről.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a megbeszélés után arról beszélt, többen kérték a köztársasági elnököt, járjon közre annak érdekében, hogy még ebben a törvényhozási ciklusban rendezzék a kisebbségek parlamenti képviseletének ügyét.

"A magyar parlament kell, hogy korrigálja e több mint tízéves mulasztását" - tette hozzá az MTI kérdésére azt közölve, e témában saját koncepciójuk nincsen, terveik azonban vannak.

Elmondta azt is, arra kérte az államfőt, hogy segítsen: "a romák számára valós társadalmi integráció induljon el" a népcsoport tagjai ne legyenek az uniós csatlakozás vesztesei, s "ne lehessen a romák nélkül dönteni a romákról".

"Többen mondták, mondtuk el, a nemzetiségi kisiskolák finanszírozása egyre nagyobb gondot jelent" - nyilatkozta Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke, hozzátéve, ezen intézmények helyzetének végiggondolásában kérték az államfő támogatását.

Hartyányi Jaruszlava, az Országos Ukrán Önkormányzat elnöke a találkozót követően arról beszélt, a nagyobb lélekszámú nemzetiségek, így - a romák, a németek, a szlovákok - támogatják, a kisebbek ellenzéki a kisebbségi választói névjegyzék rendszerének megteremtését, míg a magyarországi horvátság és szlovénség képviselői a megbeszélésen nem nyilvánítottak véleményt a kérdésben.

Szólt arról is, több népcsoport nagyon gyengének és ellentmondásosnak tartja a választójogi törvény kisebbségeket érintő részének tervezett módosítását, s regisztráció helyett inkább a jelöltállítás szigorítását szorgalmazzák a nem népcsoportjukba tartozó képviselők megválasztásának megakadályozása érdekében.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt