2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Phralipe szakít a Lungo Drommal
2003. 01. 28. 00:00

Osztojkán Béla a civil önszerveződés erősítését tartja fontosnak, ezért az Országos Cigány Önkormányzat megalakulása után a Phralipe civil szervezetekkel kíván megállapodásokat kötni.

Osztojkán Béla egészségi állapotára hivatkozott, de a döntés mélyebb okát a Lungo Drom (LD) január 11-i "botrányos kivonulásában" jelölte meg, utalva az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elektori gyűlésén történtekre.

- Személyes döntésem volt, de a Phralipe vezetőinek és elektorainak kérésére mondtam fel az LD-vel kötött választási szerződést - fogalmazott Osztojkán Béla, aki az LD választási koalíció jelöltjeként, illetve OCÖ-képviselőként indult az előző választáson.

A Phralipe vezetője szólt arról, hogy egyetlen szervezethez sem kíván csatlakozni. Szavai szerint elektorként részt vesz az újólag, március 1-jére kiírt választáson, mint az egyik település kisebbségi önkormányzatának vezetője élni fog szavazati jogával, s a Demokratikus Roma Koalíciót fogja támogatni. Mint mondta, a Phralipe-képviselőknek szuverén joguk eldönteni, miként szavaznak a megismételt választáskor.

- Remélem, hogy a 65 elektor hasonlóképpen dönt, mint én - tette hozzá. Ismertetése szerint a Lungo Drom Választási Koalíciónak rajta kívül két Phralipe-színekben mandátumot szerzett tagja van, ők még nem döntöttek arról, hogy vállalják-e a jelöltséget az LD-ben.

Osztojkán Béla a civil önszerveződés erősítését tartja fontosnak, ezért az Országos Cigány Önkormányzat megalakulása után a Phralipe civil szervezetekkel kíván megállapodásokat kötni.

"A Lungo Drom Választási Koalíció tiszteletben tartja Osztojkán Bélának, a Phralipe vezetőjének döntését, mely szerint betegségére való tekintettel kilép a választási koalícióból, és nem kíván képviseletet vállalni az új Országos Cigány Önkormányzatban" - tudatta közleményben Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke a választási koalíció képviseletében.

Közleménye szerint "Osztojkán Béla emellett arról is tájékoztatta koalíciós társait, hogy ő és szervezete azonban továbbra is támogatja azokat a Phralipe szervezetéhez tartozó képviselőket, akik a Lungo Drom Választási Koalíció képviselőjelölt-listáján indulnak az országos cigány önkormányzati választáson".

Farkas Flórián szerint a Lungo Drom választási koalíciót jelenleg 13-14 szervezet alkotja.