2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Veszélyben a cigány önkormányzat megalakulása?
2003. 01. 27. 00:00

Az első MSZP-kormány idején 1995-ben, valamint négy évvel később, a Fidesz regnálásakor egyaránt a Lungo Drom koalíciója nyerte el az OCÖ mind az ötvenhárom mandátumát.

Bár a tíz éve elfogadott kisebbségi törvény kimondottan a kulturális autonómia biztosítására hozta létre a kisebbségi önkormányzatok intézményét, a romáknak a többi kisebbségtől teljesen eltérő hazai helyzete sokkal inkább politikai szervezetekké minősítette a roma képviseleteket. Az Országos Cigány Önkormányzat megválasztása szintén politikai üggyé vált: a testületért ringbe szállt szervezetek a kétpólusúvá vált pártpolitikai közélet mintájára jobb-, illetve baloldali elkötelezettségűek.

A legnagyobb - 8,52 százalékos - támogatottságot a kilencvenes évek elején az akkor alakult Lungo Drom tudta felmutatni. A jelenleg jobboldali szolnoki szervezet előbb az MDF, később a Horn-kormány barátságát élvezte, mígnem egy éve már a Fidesz kongresszusán jelentette ki a később két társával parlamenti székhez is jutó Farkas Flórián elnök, hogy "a magyarországi cigányság jövője elkezdődött".

Az első MSZP-kormány idején 1995-ben, valamint négy évvel később, a Fidesz regnálásakor egyaránt - aktuális kormányzattal jó kapcsolatot ápoló - a Lungo Drom koalíciója nyerte el az OCÖ mind az ötvenhárom mandátumát.

Az elmúlt tíz évben most először "ellenzékben" lévő szervezet idén januárban nem tudta megtartani pozícióját a kislistás választási rendszer miatt következetesen mindig egyoldalú országos roma testületben. A Legfelsőbb Bíróság (LB) néhány nap múlva viszont újabb esélyt adott Farkaséknak: a legfőbb bírói testület elutasította a Lungo Drom választási csalást bizonygató beadványait, azonban megállapította, hogy (az LD szavazóteremből való kivonulását követően) nem volt meg az érvényességhez szükséges ötvenszázalékos részvétel, ezért megsemmisítette a végeredményt.

A két hete ezeregyszáz szimpatizánssal több száz fős hátrányba került LD alelnöke, a szintén fideszes parlamenti képviselő Lukács Mihály - bár leszögezte, hogy csak "a főnök", Farkas Flórián nyilatkozhat - megjegyezte, nem tudni hány támogatójuk lesz az újabb megmérettetéskor, ám korai lenne a Lungo Dromot temetni.

A Heti Válasznak az esetleges újabb obstrukciót firtató kérdésére pedig Farkas Flórián úgy válaszolt, ha nem teljesülnek - a választás tisztaságát érintő - feltételeik, akkor nem asszisztálnak egy újabb "lóvásárhoz".

Az LB-határozat nem szegte kedvét a magukat öt napig győztesnek érző baloldali szervezeteknek sem. A DRK listáján magát húsz fővel képviseltető Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) leginkább Bács-Kiskun, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében erős. A három éve alakított, mintegy ezer tagot számláló, a tavalyi áprilisi választáson a "Magyarország a cigányságé is" szlogennel a szocialistáknak kampányolt szervezet - Kolompár Orbán elnök elmondása szerint - legalább nyolcszáz elektor támogatására számíthat. A kiskunmajsai roma politikus úgy látja, még az abszolút többség megszerezésére is komoly esélyük van.

A roma rendszerváltást hirdető erők között egyébként több, egykori Lungo Drom-szövetségest is találni. A szocialista képviselő, Teleki László roma politikai államtitkári kinevezéséig alelnöke volt az OCÖ-nek, az általa alakított Cigány Szervezetek Országos Szövetségében szintén több OCÖ-tag is van. A január 11-én egyébként a legtöbb szavazatot szerzett, ma már CSZOSZ-es Pálfi Miklós például sokáig Farkas Flórián első emberének számított. A nagykanizsai székhelyű CSZOSZ jelenlegi elnöke, Dógi János nem kívánt számszerű becslésekbe belemenni szervezete erejét illetően. "Mi koalícióban és nem egyes szervezetekben gondolkodunk" - szögezte le Dógi, majd hozzátette - az egész országban jelentős támogatottsággal bírnak, különösen Békés, Heves és Nógrád megyében.

A baloldali koalíció harmadik tagja, a leginkább a fővárosi érdekeltségű - a budapesti cigány önkormányzati választást hetekkel ezelőtt elsöprő fölénnyel megnyert - Roma Parlament (RP) OCÖ elnökaspiránsa, Horváth Aladár legalább 700 - köztük nagy arányban BAZ megyei - RP szimpatizáns elektor támogatására számít. A kormányfő tanácsadója azért megjegyezte: a baloldali koalíciót főleg független képviselők támogatják, akiknél nehéz eldönteni, melyik DRK-tag hívószavára mondanak igent.

Egy két héttel ezelőtt, a választást megelőző napon közzétett Medián-felmérés a Lungo Drom vereségét prognosztizálta. A 4600 elektor egynegyede küldte vissza a kérdőíveket, amelyek összegzéséből kiderül: a válaszolók 25 százaléka véli úgy, hogy az OCÖ-t továbbra is a Lungo Dromhoz kötődő roma politikusoknak kell vezetniük. A szervezetek versenyében szintén nem túl rózsás a Farkas Flóriánék helyzete: az elektorok 62 százaléka elutasítja, hogy a Lungo Dromra szavazzon, míg az ellene összefogók támogatottsága átlagosan kétharmados. A megsemmisített január 11-ei választáson nagyjából bejött a Medián jóslata: a levezető elnökök nyílt megválasztásánál, amikor még mindkét tábor jelen volt, az LD jelöltje valamivel több mint 1100 szavazatot kapott, míg DRK-s ellenlábasa közel ötszázzal többet szerzett.