2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Új OCÖ választás: március 1.
2003. 01. 24. 00:00

A választás akkor lesz érvényes, ha a négyezer hatszáz választásra jogosult elektor legalább ötven százaléka, plusz egy fő megjelenik a választás helyszínén.

A választás akkor lesz érvényes, ha a négyezer hatszáz választásra jogosult elektor legalább ötven százaléka, plusz egy fő megjelenik a választás helyszínén. Ahogy a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt, a Legfelsőbb Bíróság (LB) határozatképtelenségre hivatkozva semmisítette meg a múlt hét csütörtökön a január 11-i országos roma önkormányzati választás végeredményét.

A Lungo Dromos képviselők ugyanis elhagyták a választás helyszínét, így egy kivételével az ellenlábas Demokratikus Roma Koalíció (DRK) jelöltjei szerezték meg az ötvenhárom fős testület valamennyi helyét. A vesztes Lungo Drom csalásra való hivatkozással öt beadványt is benyújtott az LB-hoz, és az egyikben megóvta a választás végeredményét. Az LB a mostani döntésében arra kötelezte az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy semmisítse meg a választási eredményt jóváhagyó határozatát, és ismételje meg a választást.

Ugyanez a testület 1995-ben és 1999-ben is elutasította az országos cigány kisebbségi önkormányzati választás eredményével szembeni kifogásokat, bár az elektori gyűlések akkor sem voltak határozatképesek.