2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nagykoalíció az Országos Cigány Önkormányzatban?
2003. 01. 21. 00:00

A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a múlt heti országos cigány önkormányzati választás végeredményét és új voksolás kiírására kötelezte az Országos Választási Bizottságot.

Nagykoalíciót hirdet az újabb országos cigány önkormányzati választásra a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ). A szervezettel választási együttműködést kötött Magyarországi Roma Parlament (MRP) képviselője, Horváth Aladár szerint a CSZOSZ megszegte a megállapodást. A Demokratikus Roma Koalíció harmadik tagja, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának vezetője bízik abban, hogy csak "nyelvbotlás" történt. Megbékélésre, az új Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) létrehozása érdekében nagykoalíció létrehozására hívja fel a magyarországi roma társadalom minden józan, felelősen gondolkodó tagját a CSZOSZ - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Kövesi Vilmos, a szervezet OCÖ elnökjelöltje. A CSZOSZ képviselője, Solymosi Imre a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva a bejelentést úgy pontosította, hogy a rivális Lungo Drom vezetőitől elzárkóznak, csak az egyszerű tagokat várják. A roma politikus tájékoztatása szerint senkivel sem egyeztettek a Lungo Dromból, arra várnak, hogy ők jelentkezzenek náluk.

A CSZOSZ egyébként egyike a baloldali elkötelezettségű Demokratikus Roma Koalíciónak, amelyben - a Roma Parlament tizenhárom képviselőjelöltje mellett - csakúgy, mint a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF), húsz aspiránssal képviselteti magát az ötvenhárom fős jelöltlistán.

A Roma Parlament OCÖ elnökjelöltje, Horváth Aladár szerint a CSZOSZ "meglepő és mulatságos" bejelentésére reagálva kifejtette: velük nem egyeztettek, amivel a CSZOSZ megszegte a koalíciós megállapodást. "Egyértelmű állásfoglalást várunk a CSZOSZ-től"- fogalmazott Horváth.

Az MCF vezetője, Kolompár Orbán reméli, hogy Kövesi kijelentése csak "nyelvbotlás" volt és, hogy koalíciós társai nem akarnak Farkas Flóriánnal és klientúrájával kiegyezni. "Bízom a DRK egységében, hiszen csak így tudjuk leváltani a Lungo Dromot" - nyilatkozta Kolompár, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az RSK értesülését, miszerint szervezetének vezetése eldöntötte: Horváth Aladárt jelöli az OCÖ elnöki posztjára.

A Lungo Drom választmányának elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője, Lukács Mihály tájékoztatása szerint a nagykoalíciós kérdésről csak a szervezet elnöke nyilatkozhat, Farkas Flóriánt azonban nem sikerült elérnünk.

Mint ismeretes, csütörtökön határozatképtelenségre hivatkozva a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a múlt heti országos cigány önkormányzati választás végeredményét és új voksolás kiírására kötelezte az Országos Választási Bizottságot. A Lungo Drom jelöltjeinek távozása miatt érvénytelenített választást akkor ellenjelöltek híján a Demokratikus Roma Koalíció aspiránsai nyerték.