HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megingott a bizalom Farkasban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas, Flórián
2003 Január 07    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

A Lungo Drom szövetségével szemben a Roma Parlament koalíciója győzött hétfőn a fővárosi cigány önkormányzati választáson. A hét végén rendezik Budapesten az új Országos Cigány Önkormányzatot megalakító gyűlést, amelyen mintegy 4600, választásra jogosult elektor vehet részt.


Hirdetmény

A kisebbségek helyi és országos önkormányzatot választhatnak. A törvények értelmében egy adott településen egy kisebbség csak egy önkormányzatot alakíthat. Kivétel ez alól Budapest, ahol a kisebbségek kerületi, valamint fővárosi testületet is létrehozhatnak. A települési és kerületi kisebbségi választásokat tavaly ősszel, az önkormányzati választásokkal egy időben rendezték. Azok a jelöltek, akik bekerültek a kisebbségi testületekbe - vagy kisebbségi jelöltként a települési önkormányzatokba -, elektorokká váltak. Az elektorok választási gyűléseken döntenek a fővárosi, illetve az országos kisebbségi önkormányzatok összetételéről.

A létszámát tekintve legjelentősebb kisebbség, a cigányság esetében az a legfontosabb kérdés, hogy sikerül-e harmadszor is megnyernie az országos választást a Farkas Flórián vezette Lungo Drom szövetségének. A fővárosban mindenesetre a Lungo Drom ellenzéke, a Roma Parlament koalíciója győzött. A hétfőn tartott választáson a 110 szavazásra jogosult elektorból 91 szavazott. A Roma Parlament jelöltjei kétszer annyi szavazatot kaptak, mint a Lungo Drom-osok. A kilencfős fővárosi cigány testület valamennyi tagját a Roma Parlament adja. Az elnök személyéről később döntenek a megválasztott képviselők, a poszt elnyerésére leginkább Zsigó Jenő, a Roma Parlament vezetője az esélyes.

Az országos cigány önkormányzati választást szombaton rendezik Budapesten. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője kérdésünkre elmondta, hogy mintegy 4600 roma elektor vehet részt az eseményen.

A budapesti győzelemnek inkább lélektani, mint az országos választásra kiható gyakorlati következményei lehetnek, a Lungo Drom ugyanis a fővárosban hagyományosan nem erős. A Lungo Drom legnagyobb vetélytársa a Demokratikus Roma Koalíció, amelyet a közelmúltban a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma és a Roma Parlament hozott létre. A legújabb hírek szerint a Demokratikus Roma Koalíció három elnökjelöltet állít Farkas Flóriánnal szemben, győzelem esetén a testület tagjai közülük választják meg az Országos Cigány Önkormányzat új vezetőjét. A három elnökjelölt: Horváth Aladár, Kolompár Orbán és Kövesi Vilmos.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt