2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gettósodás veszélye fenyeget
2002. 12. 09. 00:00

Az oktatási miniszter szerint durva gettósodásra és társadalmi háborúra is számíthatunk, ha nem változtatunk az oktatási rendszeren - írja a Magyar Hírlap.

A magyar iskolákban már az első osztályokban megkezdődik a verseny és a szelekció, és ebben nem a szellemi képességek, hanem a családi háttér és szociális helyzet játszik szerepet.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman szerint az asszimilációt szokták tartani a legjobb megoldásnak a kisebbségek felzárkóztatásához. Ez azonban a romák esetében nem lehet reális alternatíva, ugyanis a rasszjegyek szemmel láthatók. Az egyik reális megoldás az esélyegyenlőség megteremtése lehet, ehhez azonban az állam szerepvállalása is szükéges. Az ombudsmani hivatal a rendszerváltás óta a kisebbségi jogok kiépítését szorgalmazza. Ezen jogok lényege az autonómia, a nyelvi identitás és az egyenlő bánásmód.

Bíró András, a Másság Alapítvány kuratóriumi elnöke és a toleranciadíj alapítója szerint Magyarországon leginkább a romák elítélésében van igazán társadalmi konszenzus. Mélyen gyökerező előítéleteket kell tehát legyőznünk, hiszen Európában már elfogadhatatlan az a magyarázat, hogy a romakérdés megoldhatatlan. Az alapítvány szerint fontos lenne, hogy a romák megjelenjenek az elektronikus médiumokban, a képernyőn.