2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar Bálint fizetheti egy jászladányi roma diák tandíját
2002. 11. 22. 00:00

Jászladány polgármestere, Dankó István örömmel nyugtázza az alapítványi iskola ügyében nemrég hozott bírósági, illetve ügyészségi döntést.

Jászladány polgármestere, Dankó István örömmel nyugtázza az alapítványi iskola ügyében nemrég hozott bírósági, illetve ügyészségi döntést. "A független, politikamentes magyar bíróság kiválóan vizsgázott" - jelentette ki a községvezető, aki arról is beszámolt, hogy az önkormányzati tulajdonú iskola igazgatónőjével, Vincze Ferencnével szemben indított fegyelmi eljárás lezárásaként november 19-én visszavonta az igazgatónő megbízását, mert az csak 21 nap késéssel hajtotta végre a képviselő-testület az iskola osztálybontására és tantestületére vonatkozó utasítását. A késés odavezetett, hogy -fogalmazott a polgármester - 16 gyermeket átírattak a környék iskoláiba.

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt, a megyei közigazgatási hivatal pert indított az önkormányzat ellen, mert az a felszólítás ellenére nem volt hajlandó visszavonni a tulajdonában lévő iskola tantermeinek, a roma képviselet megkerülésével hozott bérbeadási határozatát. A döntés szerint a nemrégiben épült intézmény egyik szárnyát a szeptemberben - az oktatási minisztérium vétója miatt - csak egy napig működött, szegregációs szándékkal létrehozott alapítványi iskola használta volna.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság azonban - egy nappal a polgármestert posztján megerősítő, és feleségét az addig ellenérdekelt cigány önkormányzatba juttató önkormányzati választások után - jogerős döntésében az önkormányzatnak adott igazat a kérdésben. A megyei főügyészség pedig a napokban törvénysértőnek minősítette a közigazgatási hivatalnak az alapítványi iskola működési engedélyét megsemmisítő augusztusi határozatát.

Mindeközben a Népszava gyűjtést rendez a jászladányi roma gyermekeknek a minden bizonnyal újrainduló alapítványi iskolába történő beíratására. A listára eddig mintegy negyven neves közéleti személyiség iratkozott fel, többek között Magyar Bálint oktatási miniszter is jelezte részvételi szándékát. Dési János újságíró, a mozgalom szervezője elmondta, hogy a jelentkezők névsorát hétfőn teszik közzé. A listára az alábbi email címen lehet jelentkezni: [email protected]