2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyöngyös: feljelentések az ügyészségi nyomozóhivatalnál
2002. 11. 06. 00:00

Feljelentették a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál azokat a rendőröket, akik november elsején, intézkedés közben összetűzésbe kerültek egy gyászoló roma család tagjaival Gyöngyösön.

Feljelentették a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál azokat a rendőröket, akik november elsején, intézkedés közben összetűzésbe kerültek egy gyászoló roma család tagjaival Gyöngyösön. Szikinger István ügyvéd több ismeretlen rendőr ellen tette meg a feljelentést, egyúttal mellékelte azt a panaszlevelet, amelyet Fridrik József gyöngyösi rendőrkapitánynak juttatott el; egyben arra kérte a nyomozó hivatalt, hogy az abban foglaltakat tekintse feljelentésnek.

A levélben - mint azt Hajdú Tamás, a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője közölte - az esetről csupán annyi olvasható, hogy több rendőr ok nélkül bántalmazott több romát, miközben a rendőrök hangosan "cigányoztak", ám az ügyvéd nem jelölte meg, hogy milyen tényállás miatt kéri a rendőrök ellen az eljárás megindítását. A hivatalvezető hozzátette, hogy ehhez hasonló ügyek esetében általában hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt indul meg a vizsgálat.

Feljelentést tett Fridrik József, gyöngyösi rendőrkapitány is. A Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal tájékoztatása szerint a kapitány csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést. A rendőrkapitány öt konkrét személy esetében kezdeményezte az eljárás megindítását. Hajdú Tamás azt is közölte, hogy három napon belül kell eldöntenie, megindítja-e az üggyel kapcsolatos nyomozást.

Fridrik József elmondta, hogy a november 1-én történt összetűzés során mind a hat intézkedő rendőrt inzultus érte. Egyikük súlyos, ketten pedig könnyű sérülést szenvedtek, továbbá egy rendőrnőt a hajánál fogva rángatták - mondta a rendőrkapitány.

Megerősítette a gyöngyösi kórházban november 1-jén alkalmazott rendőri intézkedés jogszerűségét a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki szerint a vizsgálatok a szakszerűséget sem vonják majd kétségbe. Tuza László dandártábornok kedden, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Bugát Pál Kórházban családtagját gyászoló 50-60 fős roma család felborította a rendet, több beteg félelmében elhagyta a kórtermeket, vagy bezárták az ajtókat. A megyei kapitányság vezetője közölte, hogy a nővérek a biztonsági embereket kérték fel a rend helyreállítására, de miután ez nekik nem sikerült, értesítették a rendőrséget.

A helyi kapitányságról a kórházba egy hat fős csoport vonult ki, akik már a földszintről hallották a harmadik emeleti hangzavart, sőt információjuk volt arról, hogy néhány ittas személy is tartózkodik a társaságban. A főkapitány megemlítette: Berecz László zászlós, a rendőri csoport járőrvezetője távozásra szólította fel a tömeget, akik ennek eleget tettek, azonban a család egyik szolnoki illetőségű tagja rátámadt a hatóság embereire. A sajtótájékoztatón jelen lévő zászlós hozzátette, hogy a tömegből három-négy férfi a támadó segítségére sietett. A dandártábornok tájékoztatása szerint a zászlóst több alkalommal bántalmazták, kollégáját pedig egy fém tárggyal fülön ütötték, az összecsapásban három rendőr sérült meg.

A romák azt állítják, hogy nem szolgáltattak okot a rendőri intézkedésre, csupán, hagyományaiknak megfelelően, a szokásnál zajosabban adtak hangot idős hozzátartozójuk halála miatt érzett gyászuknak.

A kérdés kapcsán Berecz László zászlós elmondta, hogy a család egyik tagját valóban odabillincselték a kórházban egy ajtóhoz, mivel más kényszerítő intézkedés nem vezetett eredményre, de cáfolta, hogy rugdosták volna a férfit.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Salgó László országos rendőrfőkapitány azonnal vizsgálatot rendelt el, miután az eset tudomására jutott. Hozzátette: az ügy súlyát jelzi, hogy a vizsgálatok elvégzésével az ORFK közbiztonsági főigazgatóját bízta meg, aki szerdán a helyszínen tájékozódik az ügy körülményeiről. A kommunikációs igazgató megemlítette, hogy a bizottságnak tagja a helyi roma kisebbség által delegált személy is.