HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jászladány: elutasított panasz

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jászladány
2002 Október 24    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

A megyei területi választási bizottság elutasította Kállai Lászlónak, a jászladányi cigány kisebbségi önkormányzat korábbi elnökének választási kifogását. Kállai, aki most kikerült a testületből, amelynek több tagja nem roma származású, ha kell, minden törvényes fórumot végigjár. Kedden Teleki László romaügyi államtitkár azt mondta: a következő választásokig módosítani kell a választójogi törvényt, hogy a jászladányihoz hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő.


Hirdetmény

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) kedden elutasította Kállai Lászlónak, a jászladányi cigány kisebbségi önkormányzat korábbi elnökének választási kifogását. Kállai arra hivatkozva tett panaszt a megyei közigazgatási hivatalnál, hogy a településen uszító tartalmú röplapot terjesztettek, amely véleménye szerint sérti a választási törvényt. A bizottság határozatában az áll: "a szórólap tartalmában negatív kampánynak minősül, de ez csak etikai szempontból értékelhető, a választási törvény előírásait nem sértette. Nem volt olyan súlyú, ami a választás eredményét érdemben befolyásolta volna."

Mint ismeretes, a jászladányi cigány kisebbségi önkormányzatba, amely az iskolaügye miatt vált országosan ismertté, több olyan személy is jelöltette magát, aki nem cigány származású. A múlt vasárnapi választás következményeképp a település kisebbségi önkormányzatába mindössze egyetlen cigány származású képviselő került be, Kállai maga sem kapott annyi szavazatot, hogy a testület tagja lehessen. Kállai véleménye szerint a kifogásolt röplap, mivel - félelmet keltő hangneme mellett - azt tartalmazta, hogy a cigány jelöltekre ne szavazzanak a jászladányiak, szerepet játszott abban, hogy a kisebbséghez tartozó jelöltek nem jutottak be a kisebbségi önkormányzatba.

Kállai László tegnap tudósítónknak azt mondta: a TVB nem a beadott panasz szerint tárgyalta az ügyet, több kérdésére nem kapott választ, ezért csütörtökön keresetet nyújt be a Szolnok megyei bírósághoz a bizottság döntése ellen. Hozzátette: ha kell, minden fórumot végigjár, elmegy akár a nemzetközi bíróságig is.

Teleki László romaügyi államtitkár kedd délelőtt Jászladányban járt, ahol találkozott Kállai Lászlóval, majd megbeszélést folytatott Dankó István polgármesterrel. Teleki újságíróknak elmondta: abban maradtak a falu vezetőivel, hogy meg kell találniuk azt a közös nevezőt, amelynek mentén az alapítványi iskola és a kisebbségi önkormányzat a romák érdekeit is figyelembe véve működhet majd a faluban. Az államtitkár kifejtette, hogy a következő választásokig a választójogi törvényt módosítani kell annak érdekében, hogy az adott kisebbségeket minden településen maguk a kisebbségek választhassák meg. Ez nemcsak a romákra, hanem valamennyi kisebbségre is vonatkozik - hangsúlyozta Teleki László.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt