HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Francia tiltakozás cigányügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország
2002 Október 23    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Közös tiltakozó közleményben utasította el több mint harminc francia jogi szakmai szervezet, baloldali civil társulat és párt Nicolas Sarkozy belügyminiszter új belbiztonsági törvénytervezetét, amely nézetük szerint hadjáratot indít a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, többek közt cigányok ellen.


Hirdetmény

A Párizsban nyilvánosságra hozott állásfoglalás aláírói úgy ítélik, hogy a Sarkozy- tervezet az állam tekintélyelvű fellépése előtt nyit kaput, eszközéül szolgálhat mindazok elnyomásának, akiknek szegénység jutott osztályrészül. A törvényjavaslat szigorító intézkedéseket helyez kilátásba a többi között az utcai kéregetők, a közterületen engedély nélkül táborozók (azaz főként cigányok) ellen, tiltani kívánja a közintézmények csarnokaiban (pld. pályaudvarokon) való csoportosulásokat, a korábbiaknál súlyosabb feltételekhez köti a fegyverviselést, újabb típusú kihágásokat rögzít a prostituáltak esetében. "A kormány úgy döntött, hogy háborút kezd a szegények ellen" - áll a közleményben.

A felhívás közzétételét a bírói testületek szakszervezete (SM), az Emberi Jogok Ligája (LDH) és a franciaországi ügyvédek szövetsége (SAF) kezdeményezte. A dokumentumhoz csatlakozott a francia Szocialista Párt (PS), a kommunista párt (PCF), a Zöldek és a szélsőbaloldali Kommunista Forradalmi Liga (LCR), valamint a legnépesebb szakszervezeti szövetség, a CGT, a MRAP rasszizmusellenes civil szervezet, a globalizációellenes Attac, a parasztszövetség és számos diákszervezet.

A kiáltvány szerzői határozottan leszögezik, hogy bár a kormány minden hatalmi eszközzel rendelkezik, arra nem szól a jogosítványa, hogy egyenlőtlenséget teremtsen és önkényesen megváltoztassa a köztársaság működési szabályait. Az aláírók nyilvános tiltakozásra hívják fel az állampolgárokat és választott képviselőiket. A belügyminiszter előterjesztését szerdán vitatja meg a kormány.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt