HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Francia tiltakozás cigányügyben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország
2002 Október 23    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Közös tiltakozó közleményben utasította el több mint harminc francia jogi szakmai szervezet, baloldali civil társulat és párt Nicolas Sarkozy belügyminiszter új belbiztonsági törvénytervezetét, amely nézetük szerint hadjáratot indít a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, többek közt cigányok ellen.


Hirdetmény

A Párizsban nyilvánosságra hozott állásfoglalás aláírói úgy ítélik, hogy a Sarkozy- tervezet az állam tekintélyelvű fellépése előtt nyit kaput, eszközéül szolgálhat mindazok elnyomásának, akiknek szegénység jutott osztályrészül. A törvényjavaslat szigorító intézkedéseket helyez kilátásba a többi között az utcai kéregetők, a közterületen engedély nélkül táborozók (azaz főként cigányok) ellen, tiltani kívánja a közintézmények csarnokaiban (pld. pályaudvarokon) való csoportosulásokat, a korábbiaknál súlyosabb feltételekhez köti a fegyverviselést, újabb típusú kihágásokat rögzít a prostituáltak esetében. "A kormány úgy döntött, hogy háborút kezd a szegények ellen" - áll a közleményben.

A felhívás közzétételét a bírói testületek szakszervezete (SM), az Emberi Jogok Ligája (LDH) és a franciaországi ügyvédek szövetsége (SAF) kezdeményezte. A dokumentumhoz csatlakozott a francia Szocialista Párt (PS), a kommunista párt (PCF), a Zöldek és a szélsőbaloldali Kommunista Forradalmi Liga (LCR), valamint a legnépesebb szakszervezeti szövetség, a CGT, a MRAP rasszizmusellenes civil szervezet, a globalizációellenes Attac, a parasztszövetség és számos diákszervezet.

A kiáltvány szerzői határozottan leszögezik, hogy bár a kormány minden hatalmi eszközzel rendelkezik, arra nem szól a jogosítványa, hogy egyenlőtlenséget teremtsen és önkényesen megváltoztassa a köztársaság működési szabályait. Az aláírók nyilvános tiltakozásra hívják fel az állampolgárokat és választott képviselőiket. A belügyminiszter előterjesztését szerdán vitatja meg a kormány.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt