2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Francia tiltakozás cigányügyben
2002. 10. 23. 00:00

A kiáltvány szerzői határozottan leszögezik, hogy bár a kormány minden hatalmi eszközzel rendelkezik, arra nem szól a jogosítványa, hogy egyenlőtlenséget teremtsen.

A Párizsban nyilvánosságra hozott állásfoglalás aláírói úgy ítélik, hogy a Sarkozy- tervezet az állam tekintélyelvű fellépése előtt nyit kaput, eszközéül szolgálhat mindazok elnyomásának, akiknek szegénység jutott osztályrészül. A törvényjavaslat szigorító intézkedéseket helyez kilátásba a többi között az utcai kéregetők, a közterületen engedély nélkül táborozók (azaz főként cigányok) ellen, tiltani kívánja a közintézmények csarnokaiban (pld. pályaudvarokon) való csoportosulásokat, a korábbiaknál súlyosabb feltételekhez köti a fegyverviselést, újabb típusú kihágásokat rögzít a prostituáltak esetében. "A kormány úgy döntött, hogy háborút kezd a szegények ellen" - áll a közleményben.

A felhívás közzétételét a bírói testületek szakszervezete (SM), az Emberi Jogok Ligája (LDH) és a franciaországi ügyvédek szövetsége (SAF) kezdeményezte. A dokumentumhoz csatlakozott a francia Szocialista Párt (PS), a kommunista párt (PCF), a Zöldek és a szélsőbaloldali Kommunista Forradalmi Liga (LCR), valamint a legnépesebb szakszervezeti szövetség, a CGT, a MRAP rasszizmusellenes civil szervezet, a globalizációellenes Attac, a parasztszövetség és számos diákszervezet.

A kiáltvány szerzői határozottan leszögezik, hogy bár a kormány minden hatalmi eszközzel rendelkezik, arra nem szól a jogosítványa, hogy egyenlőtlenséget teremtsen és önkényesen megváltoztassa a köztársaság működési szabályait. Az aláírók nyilvános tiltakozásra hívják fel az állampolgárokat és választott képviselőiket. A belügyminiszter előterjesztését szerdán vitatja meg a kormány.