HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A jászladányi romák öt képviselője közül négy nem cigány

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jászladány
2002 Október 23    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A jászladányi romák elkeseredettséggel vették tudomásul, hogy a törvény lehetőségét kihasználva lényegében megfosztották őket saját képviseletüktől: az ötfős kisebbségi önkormányzatnak ugyanis négy nem roma tagja van, köztük a cigányokkal régóta csatában álló polgármester felesége.


Hirdetmény

A jászladányi romák nem adják fel. Reggel fél hétkor a Cigány Kisebbségi Önkormányzat egykori elnökének a háza előtt gyülekeztek. Akkor tudták meg, hogy az öt kisebbségi képviselő közül négy nem roma származású. A gyülekező romák most azt akarják, hogy Kállai László "intézkedjen", addig ugyanis nem mozdulnak a háza elől. Pedig megsemmisíteni ő sem tudja a vasárnapi választás eredményeit, hiszen az törvényes volt.

Kállai László, a Cigány Kisebbségi Önkorkmányzat egykori elnöke tehetetlen. Csak annyit mond: jogfosztott emberekké váltak. Az bizonyos, hogy a kisebbségi önkormányzat irodáját nem adják át nem roma származású képviselőknek - mondja Kállai László. A háza előtt gyülekező romák pedig akár a miniszterelnököt is vendégül látnák. A Tények szeretett volna beszélni a jászladányi polgármesterrel és feleségével is, aki hétfő óta a cigány kisebbséget képviseli, de sem a hivatalban nem találták, sem telefonon nem tudták elérni őket.

A kisebbségi ombudsman botrányosnak nevezte, hogy Jászladányban többségében nem roma képviselők jutottak be a roma önkormányzatba. Kaltenbach Jenő azt mondta: ez a selejt bosszúja, egy rossz törvény rossz alkalmazása miatt kerültek lehetetlen helyzetbe a jászladányi romák. Az ombudsmann már többször javasolta a kisebbségi önkormányzatokról szóló törvény modosítását, de - mint mondta - eddig minden póbálkozása süket fülekre talált. Kaltenbach Jenő szerint a mostani szabályozás az Európai Uniós normáknak sem felel meg. A törvény módosítását a belügyminiszter, és az országos választási bizottság elnöke is szükségesnek látja.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt