2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A jászladányi romák öt képviselője közül négy nem cigány
2002. 10. 23. 00:00

Kállai László, a Cigány Kisebbségi Önkorkmányzat egykori elnöke tehetetlen. Csak annyit mond: jogfosztott emberekké váltak.

A jászladányi romák nem adják fel. Reggel fél hétkor a Cigány Kisebbségi Önkormányzat egykori elnökének a háza előtt gyülekeztek. Akkor tudták meg, hogy az öt kisebbségi képviselő közül négy nem roma származású. A gyülekező romák most azt akarják, hogy Kállai László "intézkedjen", addig ugyanis nem mozdulnak a háza elől. Pedig megsemmisíteni ő sem tudja a vasárnapi választás eredményeit, hiszen az törvényes volt.

Kállai László, a Cigány Kisebbségi Önkorkmányzat egykori elnöke tehetetlen. Csak annyit mond: jogfosztott emberekké váltak. Az bizonyos, hogy a kisebbségi önkormányzat irodáját nem adják át nem roma származású képviselőknek - mondja Kállai László. A háza előtt gyülekező romák pedig akár a miniszterelnököt is vendégül látnák. A Tények szeretett volna beszélni a jászladányi polgármesterrel és feleségével is, aki hétfő óta a cigány kisebbséget képviseli, de sem a hivatalban nem találták, sem telefonon nem tudták elérni őket.

A kisebbségi ombudsman botrányosnak nevezte, hogy Jászladányban többségében nem roma képviselők jutottak be a roma önkormányzatba. Kaltenbach Jenő azt mondta: ez a selejt bosszúja, egy rossz törvény rossz alkalmazása miatt kerültek lehetetlen helyzetbe a jászladányi romák. Az ombudsmann már többször javasolta a kisebbségi önkormányzatokról szóló törvény modosítását, de - mint mondta - eddig minden póbálkozása süket fülekre talált. Kaltenbach Jenő szerint a mostani szabályozás az Európai Uniós normáknak sem felel meg. A törvény módosítását a belügyminiszter, és az országos választási bizottság elnöke is szükségesnek látja.