HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hajdúhadháza: tiltakozás a nem roma jelöltek miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  hajdúhadház
2002 Október 11    Forrás: RTLKlub


Ez a cikk archív

A választójogi törvény módosítását kezdeményezi a hajdúhadházi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, mert szerinte igazságtalan, hogy a cigány kisebbségi önkormányzati választáson városukban olyanok is indulhatnak, akik nem romák.


Hirdetmény

A választójogi törvény nem írja elő, hogy a képviselőjelöltnek ahhoz a kisebbséghez kell tartoznia, amelyikért megválasztása esetén dolgozni akar. A hajdúhadházi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a helyi, mintegy 3000 fős cigányságot becsapják, mert az októberi kisebbségi önkormányzati választásokon két nem roma jelölt is megméretteti magát. Rostás Zsigmond szerint a tanároknak vissza kellene lépniük. Akkor lennénk elégedettek, ha ez a két személy meggondolná magát, mivel nem is hajdúhadházi lakosok és semmiféle közük nincs a cigányidentitáshoz. Hogyha visszalépnének, lehetőséget adnának azon jóakaratú, értelmes cigányembereknek akik a jelölt-állításban részt vettek és rajta vannak a listán" - mondta Rostás Zsigmond, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke.

A két pedagógus: Moldovánné Dúró Ágnes és Cserbán József nem akar visszalépni. Az újfehértói magyartanár nyolc éve tanítja a romagyerekeket, ezért úgy gondolja kisebbségi képviselőként többet tehet majd a felzárkóztatásukért.

"Pályázatokat írunk, látom a gyerekek problémáit, hátrányos helyzetük miből fakad és ezért döntöttem így, hogy kisebbségi önkormányzatba, mint képviselő indulok" - magyarázta Cserbán József.

Rostás Zsigmond szerint ez ellentétes a törvényhozók szándékával, ezért a választójogi törvény módosítását kezdeményezte az Országos Választási Bizottság elnökénél és a nemzeti, etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosánál. A két tanárt hivatalosan is bejegyezte a helyi választási bizottság, indulásuknak tehát semmiféle törvényi akadálya nincsen, indulhatnak a kisebbségi választáson.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Ferenc pápa a balázsfalvi romáknak: Az egyházban mindenkinek van helye

  • Ferenc pápa az egyház nevében bocsánatot kért a roma közösségtőlCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt