2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hajdúhadháza: tiltakozás a nem roma jelöltek miatt
2002. 10. 11. 00:00

Az újfehértói magyartanár nyolc éve tanítja a romagyerekeket, ezért úgy gondolja kisebbségi képviselőként többet tehet majd a felzárkóztatásukért.

A választójogi törvény nem írja elő, hogy a képviselőjelöltnek ahhoz a kisebbséghez kell tartoznia, amelyikért megválasztása esetén dolgozni akar. A hajdúhadházi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a helyi, mintegy 3000 fős cigányságot becsapják, mert az októberi kisebbségi önkormányzati választásokon két nem roma jelölt is megméretteti magát. Rostás Zsigmond szerint a tanároknak vissza kellene lépniük. Akkor lennénk elégedettek, ha ez a két személy meggondolná magát, mivel nem is hajdúhadházi lakosok és semmiféle közük nincs a cigányidentitáshoz. Hogyha visszalépnének, lehetőséget adnának azon jóakaratú, értelmes cigányembereknek akik a jelölt-állításban részt vettek és rajta vannak a listán" - mondta Rostás Zsigmond, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke.

A két pedagógus: Moldovánné Dúró Ágnes és Cserbán József nem akar visszalépni. Az újfehértói magyartanár nyolc éve tanítja a romagyerekeket, ezért úgy gondolja kisebbségi képviselőként többet tehet majd a felzárkóztatásukért.

"Pályázatokat írunk, látom a gyerekek problémáit, hátrányos helyzetük miből fakad és ezért döntöttem így, hogy kisebbségi önkormányzatba, mint képviselő indulok" - magyarázta Cserbán József.

Rostás Zsigmond szerint ez ellentétes a törvényhozók szándékával, ezért a választójogi törvény módosítását kezdeményezte az Országos Választási Bizottság elnökénél és a nemzeti, etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosánál. A két tanárt hivatalosan is bejegyezte a helyi választási bizottság, indulásuknak tehát semmiféle törvényi akadálya nincsen, indulhatnak a kisebbségi választáson.