2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A parlamentből kiszorult pártok is kisebbségi jelölteket állítanak
2002. 10. 10. 00:00

Sikeres kisebbségi választások elé nézünk, remélhetően 30-40 százalékkal nő a kisebbségi önkormányzatok száma, bizonyos kisebbségek esetében azonban komoly gondok lehetnek.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke szerdán az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága előtt elmondta: arról értesítették, hogy az örmény elektorok többsége nem a kisebbség tagjai közül kerül ki, s problémák jelentkezhetnek a budapesti román kisebbségi önkormányzat megalakulásakor is.

Heizer Antal rendkívül súlyosnak nevezte a problémát, és úgy vélekedett, hogy a kisebbségi törvényt és joganyagot valószínűleg ki kell majd egészíteni a kisebbségi közösséghez tartozás objektív kritériumaival. Hangsúlyozta: az adott kisebbségi közösségek jogosultak annak megállapítására, kit tekintenek saját tagjuknak. A NEKH elnöke szerint a "furcsa jelenségek" mögött nem az etnobiznisz, hanem helyi hatalmi küzdelem áll.

Az elnök kitért arra is, a főváros XVI. kerületében például 12 különböző kisebbségi önkormányzatot, míg a VIII., a XIII., a XIV. és a XVIII. kerületben, valamint Miskolcon 11 kisebbségi szervezetet választanak. Heizer Antal jelezte: nem hiszi, hogy ezek közül valamennyi tradicionális kisebbségi közösséget takar.

Tájékoztatása szerint összesen 1997 kisebbségi választási kezdeményezés érkezett, ezek közük 1311 településen összesen 1874 választást tartanak meg. A kisebbségi önkormányzati jelöltek száma meghaladja a 14 ezret, emellett 177 kisebbségi polgármesterjelöltet tartanak nyilván, akik közül 154-en függetlenként indulnak az önkormányzati választásokon.

Heizer Antal tájékoztatása szerint a kisebbségeket illetően a visszaélések száma egy százalék körülire tehető. Beszámolt arról is, hogy a legtöbb, összesen 9 ezer 472 jelöltet a cigányság állította, kezdeményezéseik száma 1124.

Összegzésként Heizer Antal úgy vélekedett: sikeres kisebbségi választások elé nézünk, remélhetően 30-40 százalékkal nő a kisebbségi önkormányzatok száma, bizonyos kisebbségek esetében azonban komoly gondok lehetnek.

A NEKH elnöke a hivatal célkitűzéseit áttekintve rámutatott arra, hogy a kisebbségi önkormányzatokat, illetve intézményrendszert a kormányzati ciklus végére minőségileg jobb anyagi helyzetbe kellene hozni.