HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A parlamentből kiszorult pártok is kisebbségi jelölteket állítanak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  heizer, antal
2002 Október 10    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke, Heizer Antal szerint súlyos helyzet alakulhat ki az örmény és a román kisebbséget illetően az októberi kisebbségi választások nyomán. Az elnök szerint a parlamentből a közelmúltban kiszorult pártok is kisebbségi jelölteket állítanak, noha az indulók nem a kisebbség tagjai közül kerülnek ki.


Hirdetmény

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke szerdán az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága előtt elmondta: arról értesítették, hogy az örmény elektorok többsége nem a kisebbség tagjai közül kerül ki, s problémák jelentkezhetnek a budapesti román kisebbségi önkormányzat megalakulásakor is.

Heizer Antal rendkívül súlyosnak nevezte a problémát, és úgy vélekedett, hogy a kisebbségi törvényt és joganyagot valószínűleg ki kell majd egészíteni a kisebbségi közösséghez tartozás objektív kritériumaival. Hangsúlyozta: az adott kisebbségi közösségek jogosultak annak megállapítására, kit tekintenek saját tagjuknak. A NEKH elnöke szerint a "furcsa jelenségek" mögött nem az etnobiznisz, hanem helyi hatalmi küzdelem áll.

Az elnök kitért arra is, a főváros XVI. kerületében például 12 különböző kisebbségi önkormányzatot, míg a VIII., a XIII., a XIV. és a XVIII. kerületben, valamint Miskolcon 11 kisebbségi szervezetet választanak. Heizer Antal jelezte: nem hiszi, hogy ezek közül valamennyi tradicionális kisebbségi közösséget takar.

Tájékoztatása szerint összesen 1997 kisebbségi választási kezdeményezés érkezett, ezek közük 1311 településen összesen 1874 választást tartanak meg. A kisebbségi önkormányzati jelöltek száma meghaladja a 14 ezret, emellett 177 kisebbségi polgármesterjelöltet tartanak nyilván, akik közül 154-en függetlenként indulnak az önkormányzati választásokon.

Heizer Antal tájékoztatása szerint a kisebbségeket illetően a visszaélések száma egy százalék körülire tehető. Beszámolt arról is, hogy a legtöbb, összesen 9 ezer 472 jelöltet a cigányság állította, kezdeményezéseik száma 1124.

Összegzésként Heizer Antal úgy vélekedett: sikeres kisebbségi választások elé nézünk, remélhetően 30-40 százalékkal nő a kisebbségi önkormányzatok száma, bizonyos kisebbségek esetében azonban komoly gondok lehetnek.

A NEKH elnöke a hivatal célkitűzéseit áttekintve rámutatott arra, hogy a kisebbségi önkormányzatokat, illetve intézményrendszert a kormányzati ciklus végére minőségileg jobb anyagi helyzetbe kellene hozni.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt