2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tíz gyanúsított Németkeren
2002. 01. 13. 00:00

Gáti Zoltán arról is beszámolt, hogy nem találtak etnikai megfontolást az ingatlan lerombolásának hátterében, így nem nyomoznak etnikai csoport tagjai elleni erőszak gyanújával.

A rendőrség tíz főt gyanúsít rongálással a németkéri házrombolással kapcsolatban, akik ellen a nyomozás határidejének februári lezártával - ha addig fordulat nem következik be az ügyben - várhatóan vádemelést is kér az ügyészségtől - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a nyomozást irányító Gáti Zoltán. Mint ismert, a paksi Bedőtanyán ledózerolt otthonaik ellenértékeként kapott pénzből egy roma család házat vett a községben, ám beköltözésük ellen tiltakozva a helyi lakosság lakhatatlanná tette az épületet. A falu akkori polgármestere, Mihályi Józsefné az esetet követően úgy nyilatkozott, hogy a teljes képviselőtestület mellett maga is ott volt az akciónál: "csitítani próbáltam a tömeget, ezer embert, a falu lakossága egy emberként állt neki az épületnek". Hivatali visszaélés miatt a kisebbségi ombudsman feljelentette Mihályinét, a nyomozást azonban megtagadta az illetékes ügyészség, ami ellen Kaltenbach Jenő panasszal él.

Gáti Zoltán arról is beszámolt, hogy nem találtak etnikai megfontolást az ingatlan lerombolásának hátterében, így nem nyomoznak etnikai csoport tagjai elleni erőszak gyanújával. "Előzményként Bedőtanyáról korábban bűnöző életmódot folytató egyének költöztek a környék településeire" - jelentette ki Gáti Zoltán, hozzátéve, hogy a rongálás egyébként kártól függően - két millió forint felett - akár három évi börtönnel is büntethető. Szakértői véleményekre alapozva a rendőrségi vezető közlése szerint "még 100 ezer forintot sem éri el" a kárérték ebben az esetben. Horváth Aladár, a családok képviseletét ellátó Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke úgy kommentálta a nyilatkozatot: az, hogy korábban szintén Bedőtanyáról költöztek be a településre bűncselekményt elkövető személyek, nyilván nem menti a házrombolókat. Horváth szerint voltak olyan hangok a településen, hogy egy "bűnöző cigány család" költözik Németkérre, ebből azonban csak az utóbbi "igaz".